Ce facem în zilele caniculare? Decizia completă a CJSU

Astăzi, 21 iulie 2002, s-a desfășurat în regim de videoconferință ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Pe ordinea de zi a fost aprobarea Hotărârii nr. 11 din 21.07.2022 privind măsurile generale de prevenire a apariției unor situații de urgență precum și pentru limitarea efectelor acestora, necesar a fi aplicate în perioadele caniculare.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu adoptă prezenta

 HOTĂRÂRE:

 

Art.1. Se aprobă măsurile generale de prevenire a apariţiei unor situaţii de urgenţă precum şi pentru limitarea efectelor acestora, necesar a fi aplicate în perioadele caniculare, prevăzute în anexă la prezenta hotărâre.

Art.2. Comitetele Locale pentru Situații de Urgență:

  • vor disemina către populație măsurile specifice pentru combaterea efectelor cauzate de creșterile de temperatură;
  • vor evalua situația operativă la nivelul unităților administrativ teritoriale și vor acționa pentru îndeplinirea măsurilor prevăzute în anexă la prezenta hotărâre;
  • de asemenea, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, în contextul producerii unor situații de urgență la nivel local, se va convoca în ședință extraordinară comitetul local pentru situații de urgență cu scopul de a analiza situația și de a veni în sprijinul populației, iar orice situație care pune în pericol viața și sănătatea populației trebuie anunțată de urgență prin sistemul unic 112.  

 Art.3. Prezenta hotărâre se transmite membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu și Comitetelor Locale  pentru Situații de Urgență prin grija Secretariatului Tehnic Permanent al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu. Totodată, se va aduce la cunoştinţa cetăţenilor prin transmiterea unui comunicat de presă şi publicarea pe pagina de internet a Instituţiei Prefectului Judeţul Sibiu şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu.

Anexa nr. 1 la Hotărârea CJSU nr. 11/2022

Măsuri generale de prevenire a apariţiei unor situaţii de urgenţă precum şi pentru limitarea efectelor acestora, necesar a fi aplicate în perioadele caniculare

  La nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale

– adaptarea programului de lucru şi limitarea activităţilor desfăşurate în aer liber;
– amenajarea unor puncte medicale de prim ajutor şi de adăpostire a populaţie, dotate cu apă potabilă care să fie distribuită gratuit;

-asigurarea necesarului de apă potabilă pentru populația localității și pentru animale, identificarea surselor de apă potabilă, întreținerea acestora, transportul apei potabile din alte localități, în vederea asigurării populației cu apă potabilă, dacă este cazul;

– informarea preventivă a populaţiei cu privire la importanţa respectării recomandărilor pe timpul perioadelor caniculare precum şi interdicţia utilizării focului deschis la arderea de mirişti şi vegetaţie uscată;
– monitorizarea zonelor forestiere şi în special a celor frecventate de turişti de către personalul ocoalelor silvice, administratorii sau proprietarii acestora;
– desfăşurarea de controale de prevenire şi stingere a incendiilor la nivelul zonelor forestiere, precum şi la nivelul localităţilor şi operatorilor economici deţinători de culturi agricole;
– continuarea aplicări dispoziţiei şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 894 din 20.06.2021;
– identificarea şi monitorizarea persoanelor vulnerabile;
– asigurarea operativităţii tuturor mijloacelor din înzestrare, cu accent pe cele utilizate pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, pentru stingerea incendiilor sau intervenţiei la accidentele pe căile rutiere sau feroviare.

La nivelul populaţiei

– evitarea deplasărilor sau alternarea acestora cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice);
– evitarea spaţiilor aglomerate, a expunerii la soare şi a efortului fizic intens între orele 11.00-18.00;
– asigurarea unei hidratări şi alimentaţii corespunzătoare adaptate sezonului compusă în special din apă, sucuri naturale din fructe, ceaiuri călduţe, fructe, legume sau iaurturi;
– adaptarea vestimentaţiei prin purtarea unor haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
– evitarea consumului de alimente cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală, precum şi a băuturilor alcoolice şi a celor care conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*