Ce facem cu mieii pentru Paști? LISTA abatoarelor autorizate și recomandările DSVSA Sibiu

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu informează că sacrificarea mieilor în perioada premergătoare sărbătorilor pascale se face în abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt funcţionale.

Este vorba despre:

  • SC SOBIS SOLUTIONS SRL – Cârţişoara
  • SC TRANS AGAPE SRL – Daia
  • IF FLUIERAŞ – Bungard
  • SC SOPA MARPOD COOPERATIVĂ – Marpod
  • SC FEVA MED SRL – Mediaş

„În vederea asigurării necesarului cu carne de miel pentru populaţia judeţului, în contextul evoluţiei pandemiei cu COVID-19 şi pentru preîntâmpinarea unor toxiinfecţii alimentare, prin punerea în consum a cărnii de miel provenită prin sacrificări în locuri neautorizate, clandestine, ANSVSA Bucureşti a venit în sprijinul crescătorilor de ovine, oferindu-le posibilitatea sacrificării mieilor şi în locuri organizate în condiţiile legii, amenajate temporar, respectiv în perioada 30 martie – 18 aprilie 2020. În acest context, DSVSA Sibiu a informat primăriile din judeţ privind această oportunitate, respectiv de a putea solicita autorizarea temporară, a unor centre amenajate, în care se pot sacrifica, în perioada menţionată mai sus, mieii.

De asemenea, în întâlnirile avute cu conducerea asociaţiilor crescătorilor de ovine, acestea au fost informate despre posibilitatea autorizării unor centre de tăiere, temporare, în fermă/exploataţie în anumite condiţii, astfel:

a) distanţe mari faţă de abatoarele autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, menţionate mai sus

b) consumul mare de carne de miel în această perioadă

c) asigurarea/respectarea regulilor generale de igienă

d) asigurarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării

e) asigurarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman

f) asigurarea condiţiilor de depozitare a cărnii de miel.

În condiţiile solicitării/autorizării acestor centre temporare de tăiere, de către primării sau proprietarii de ferme/exploataţii, DSVSA Sibiu asigură personal de specialitate, medici veterinari oficiali, care să supravegheze întreaga activitate, astfel încât produsul să fie comercializat, spre consumatori, în condiţii de maximă siguranţă, pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Carcasele de miel rezultate în urma sacrificărilor mieilor proveniţi din fermă/exploataţie vor fi marcate cu marca de sănătate, de formă rotundă, cu diametru de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului, urmat de codul numeric acordat de DSVSA Sibiu.

Carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în centrele de tăiere amenajate temporar, la nivel de fermă/exploataţie, nu poate fi livrată către alte unităţi înregistrate/autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, comercializarea se va face doar către consumatorul final. Facem precizarea că se menţin restricţiile privind organizarea târgurilor de animale vii.

Solicitanţii care îşi exprimă intenţia de a amenaja locuri temporare pentru sacrificarea mieilor la nivelul fermei/exploataţiei, în perioada premergătoare sărbătorilor de Paşti, trebuie să implementeze proceduri pentru a respecta distanţa minimă între persoane (1,5 m), impusă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSSU), precum şi celelalte măsuri de protecţie care să prevină infectarea cu COVID – 19”, a declarat dr. Şerban Ţichindelean, director executiv a DSVSA Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*