Câți bani a alocat statul pentru vacanțele bugetarilor, pensionarilor și studenților?

Sute de mii de români s-au relaxat, vara aceasta, în concedii finanțate cu bani publici.

Au mers în sejururi oferite gratuit la Marea Neagră, la munte sau chiar în străinătate. Majoritatea dintre cei care au beneficiat de astfel de condiții au fost angajații sistemului de stat, studenții și pensionarii, ajungându-se la o sumă exorbitantă.

În prima jumătate a acestui an s-au cheltuit peste 260 de milioane de euro din bani publici pe excursii ale românilor, informează recorder.ro. Cu o mare parte din această sumă a fost acoperită valoarea voucherelor de vacanță pe care toți angajații din sistemul public le-au primit în anul 2018.

Conform Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), în perioada ianuarie-iunie 2018 s-au acordat vouchere de vacanță în valoare de 688.956.229 lei (peste 147 de milioane de euro). Dintre acestea, circa 85 % au mers către bugetari, ceea ce înseamnă aproximativ 585 de milioane de lei (125 de milioane de euro) cheltuiți pentru vacanțele angajaților la stat.

Românii care lucrează în cadrul Ministerului de Interne și cel al Apărării Naționale nu au primit vouchere, însă au putut să își deconteze concediile în limita a 1.450 de lei, valoarea unui voucher. Cele două instituții însumează peste 200.000 de angajați. Astfel, dacă toți și-au decontat concediile, înseamnă încă 290 de milioane de lei (63 de milioane de euro) oferiți de către stat pentru relaxarea bugetarilor.

Studenții și pensionarii, de asemenea, au avut numeroase beneficii când vine vorba de vacanțe.

Guvernul a prevăzut un buget de 344.237.000 lei (74 de milioane de euro) pentru bilete de tratament acordate pensionarilor dornici să meargă în stațiuni balneare. De asemenea, Ministerul Tineretului și Sportului a alocat 2 milioane de lei (430.000 de euro) pentru organizarea de tabere studențești, informează recorder.ro.

De asemenea, autoritățile locale au oferit excursii gratuite în țară și în străinătate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*