Cât de ecologişti sunt românii: Aproape trei sferturi dintre români REFOLOSESC pungile de cumpărături, iar peste jumătate sunt preocupaţi de RECICLARE

Aproape trei sferturi dintre români (74%) refolosesc pungile de cumpărături, iar 64% din români participă într-un fel sau altul la reciclare.

Potrivit unui studiu, majoritatea românilor cumpără doar cantitatea de alimente de care au nevoie (72%) sau donează îmbrăcămintea, încălţămintea sau electronicele folosite (69%), ca mod de a-şi arăta responsabilitatea faţă de mediu.

Dintre românii care participă într-un fel sau altul la reciclare, 97% fac acest lucru acasă, iar 60%, la muncă. Printre materialele care sunt cel mai des reciclate se regăsesc: plasticul (91%), hârtia (85%), bateriile (82%), sticla (74%), becurile (64%), aluminiul (61%), uleiul (28%) şi resturile menajere pentru compost (28%), dar şi medicamentele (14%). Mai mult decât atât, 75% din români susţin că plănuiesc să recicleze în următorul an.

Din punctul de vedere al transportului, 49% din români plănuiesc să înlocuiască maşina sau mijloacele de transport în comun cu bicicleta şi cu mersul pe jos, atunci când este posibil.

În ceea ce priveşte categoriile de vârstă, mai puţini tineri (sub 35 de ani) plănuiesc să cumpere produse de la companiile care se implică în protejarea mediului (39%, faţă de 44% din total) şi mai puţini dintre ei obişnuiesc să recicleze (54%, faţă de 64% din totalul populaţiei) sau plănuiesc să facă acest lucru în următorul an (70%, faţă de 75%).

„Totodată, 97% din români consideră că fiecare dintre noi ar trebui să fie responsabil pentru protejarea mediului, 68% consideră că această responsabilitate revine instituţiilor statului, iar 56%, mediului privat. Doar 46% susţin că este responsabilitatea ONG-urilor sau asociaţiilor reprezentative”, se arată în comunicatul transmis.

Studiul a fost realizat online de către compania iSense Solutions pe un eşantion de 1.051 de respondenţi din mediul urban din România, cu vârste de peste 16 ani, membri ai Panelului ResearchRomania.ro, relatează agenția Mediafax, preluată de Monitorul de Cluj.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*