Casa Muzeală ”Vatra Satului Săcădate” își deschide porțile în Noaptea Muzeelor la Sate

În data de 2 septembrie 2023, începând cu ora 18.00, Casa Muzeală ”Vatra Satului Săcădate” va deschide porțile tututor vizitatorilor care sunt interesați de a participa la evenimentul Noaptea Muzeelor la Sate.

Foto: Asociația Vatra Satului Săcădate
”Iubitorilor de tradiție le punem la dispoziție o impresionantă colecție de etnografie, dar și un fond de etnografie care dezvăluie reperele noastre identitare. Vă invităm să ne treceți pragul ca să ne cunoasteți mai bine”, transmit reprezentanții Asociației Vatra Satului Săcădate

Asociația Vatra Satului Săcădate deține o importantă colecție de etnografie, la care de adaugă un valoros fond de fotografie, ce imortalizează repere identitare locale. Colecția de etnografie, aflată în curs de sistematizare, își are începuturile la o dată relativ recentă, în urma constituirii asociației și a lansării unor campanii de conștientizare cu privire la profilul cultural și identitar al localității Săcădate (oraș Avrig, jud. Sibiu).

Materialele provenite din donații și achiziții sunt expuse atât în imobilul datat în prima jumătate a secolului al XIX-lea (3 camere), cât și în anexa (șura) și grădina casei. Obiectele de muzeu se grupează în câteva categorii: port popular, ceramică, agricultură și unelte agricole, obiecte casnice cu accent pe sublinerea ocupațiilor tradiționale (agricultura, creșterea animalelor), artizanat local, carte religioasă și fotografie. Cea mai valoroasă componentă a Casei Muzeale este reprezentată de portul popular local ce cuprinde piese de îmbrăcăminte femeiești, bărbătești și de copii, într-un proces evolutiv.

În prezent, Casa Muzeală este deschisă publicului vizitator și este administrată de Asociația Vatra Satului Săcădate. Acțiunile derulate până în prezent și prezența numeroșilor turiști români și străini, confirmă interesului publicului vizitator pentru valorile tradiționale ale localității Săcădate.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*