Card sau cash? Ce spun economiștii: Folosirea cardului nu înseamnă că dispare evaziunea fiscală

Limitarea plăților făcute de către persoane fizice către firme la doar 5.000 de lei pe zi a stârnit îngrijorarea multor români, și chiar a unor economiști.

Foto: pexels.com

S-a vorbit despre pierderea libertății, despre intervenția statului în intimitatea persoanei, dar și despre faptul că încă sunt mulți români care nu se descurcă să plătească cu cardul. Și despre comisioanele băncilor.

AUR a încercat să acapareze tema și a propus chiar un referendum prin care să se includă în Constituție dreptul de a plăti în numerar. Dincolo de încercările de politizare ale unora sau altora, dezbaterea cash sau card este legitimă, pentru că orice limitare, mai ales când guvernul este pe ultimele locuri la încredere, este privită cu reticență și chiar cu teamă.

Premierul Marcel Ciolacu spune că măsura are ca scop combaterea evaziunilor fiscale. Premierul a menționat că nu-și propune să elimine numerarul, dar România este țara cu cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, în valoare totală de 160 de miliarde de lei, adică 10% din PIB. (…)

Economiști: „Nu înseamnă că dispare evaziunea fiscală”

Plata cu bani în numerar poate să stimuleze evaziunea fiscală, dar limitarea acestora nu înseamnă că problema economiei gri sau la negru va fi rezolvată, a explicat, pentru PRESShub, Adrian Bența, analist economic.

„Plățile cash, în general, favorizează evaziunea fiscală, pentru că nu sunt urmăribile. Firmele care vând către persoane fizice au posibilitatea să nu emită factură, dacă clientul acceptă. Dacă discutăm de operatorii economici, aici se îngreunează situația ridicărilor de numerar din bănci sub formă de dividende, sume mari care apoi să fie utilizate ca diferențe de salariu date în plic. În rest, unele activități vor fi îngreunate, altele mai puțin îngreunate. Depinde de disciplina financiară a societății. Sunt societăți în România care au interzis total plățile în numerar, fac deja doar plăți prin transfer bancar. Aceasta este una dintre metodele de combatere. Nu înseamnă că de mâine dispare evaziunea fiscală”, a menționat Adrian Bența.

CITEȘTE ARTICOLUL INTEGRAL PE PRESSHUB.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura