„Cântece din Țara Oltului”, primul proiect de cercetare și valorificare a folclorului etnomuzical din jurul Avrigului

Treisprezece localități din Țara Oltului – subzona Avrig  – vor fi cercetate în cadrul proiectului „Cântece din Țara Oltului”, inițiat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu. Proiectul beneficiază de o susținere de peste 49.000 lei din partea AFCN.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu derulează, în perioada 5 iunie – 14 noiembrie, proiectul cultural „Cântece din Țara Oltului”, care urmărește valorificarea folclorului muzical din Țara Oltului – Subzona Avrig. „Am considerat că acest demers este unul imperios necesar, având în vedere că disoluția cântecului tradițional este tot mai accentuată, că performerii autentici vocali și  instrumentali sunt tot mai puțini, iar împrumuturile din alte zone folclorice sunt vizibile în cadrul manifestărilor cultural – artistice”, declară Silvia Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu.

În acest context, proiectul debutează cu cercetări de specialitate, derulate în arhive din Sibiu, București și Cluj-Napoca și cu cercetări în teren, menite să documenteze fapte de cultură tradițională practicate încă şi să extragă, din memoria latentă, fapte de cultură tradițională cunoscute doar vârstnicilor. Cercetarea patrimoniului cultural ce vizează cântecele tradiționale se va desfășura în localitățile Avrig, Turnu Roșu, Sebeșu de Jos, Sebeșu de Sus, Racovița, Porumbacu de Jos, Porumbacu de Sus, Sărata, Săcădate, Bradu, Scoreiu, Colun și Glâmboaca.

Rezultatele cercetării vor fi valorificate prin:

– o reconstituire in situ a șezătorii tradiționale, care aduce în prim-plan practici de la șezătorile de fete și femei, când lucrul se împletea cu doine, balade, cântece de lucru, cântece de dragoste și cântece de joc,

– o expoziţie cu imagini sugestive pentru cercetările în teren și informații de natură documentară,

– un eveniment cu caracter participativ, care valorifică prin mărturii de istorie orală și proiecții video cu imagini din cercetare, importanța cântecelor în cultura tradițională din Țara Oltului,

– o carte ce sintetizează rezultatele cercetărilor în teren și ale evenimentelor din proiect.

Echipa de proiect este formată din: Silvia Macrea – manager de proiect, Maria Barna, Cozmina Costiniuc, Gabriela Negru, Cosmin Verde – cercetători, Deborah Faoro – specialist organizare proiect, Lenuța Cristea – organizator relații, Gheorghe Roman Bogdan – operator foto, Ovidiu Mărginean – operator video.

Proiectul „Cântece din Țara Oltului” este realizat în parteneriat cu Institutul de Cercetări Socio – Umane Sibiu, Asociația Folcloriștilor și Etnografilor din Județul Sibiu, Asociația Creative Transylvania, Asociația Culturală Ceata și cotidianul Tribuna. În urma concursului de proiecte din sesiunea II/2017, derulat de Administrația Fondului Cultural Național, proiectul „Cântece din Țara Oltului” a fost evaluat cu 95,67 puncte, acesta fiind cel mai mare punctaj pe aria Patrimoniu Cultural Imaterial.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*