”Cămașa. Eleganța veșmântului”, expoziție la Muzeul ASTRA

Pavilionul Muzeal Multicultural din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului va găzdui vineri, 23 iunie, de la ora 14.00, vernisajul expoziției ”Cămașa. Eleganța veșmântului”. Expoziția va fi deschisă publicului până la începutul lunii octombrie.

Foto: Muzeul ASTRA

”… apoi toate lucrurile nu sunt ceea ce se văd,
ci altăceva au fost odată, altăceva sunt acum și
altăceva au să fie!”

Expoziția va reuni cămăși din colecțiile Muzeului ASTRA expuse fie individual, fie în ansambluri de costume tradiționale, aparținând spațiului multietnic transilvănean în dialog cu cămăși din zona de sud a țării, de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în secolul al XX-lea. În această perioadă, în contextul politico-cultural de căutare și definire a identității naționale, se începe procesul de recunoaștere a statutului patrimonial pentru costumul tradițional.
”Cămășile sunt povești cusute… Cele ce le coseau, pentru ele sau pentru cei dragi, voiau să fie mândre, să fie văzute, admirate și protejate, își declarau statutul social prin prețiozitatea materialelor și eleganța stilistică aleasă. Fiecare cosea o cămașă, unică, păstrând codul vestimentar moștenit într-un sat, știa ce semn, cu ce culoare și mai ales unde trebuie așezat, îi știa menirea! Cămașa este subsitutul persoanei care o poartă. Cămașa este o punte între generații!
Eleganța veșmântului! Un discurs peste veacuri despre cămăși create cu dăruire și purtate cu rafinament! Vă invităm să le descoperiți în pânze rigide de cânepă cusute cu fir de lână sau de arnici și în pânze spumoase de in și bumbac cusute cu râuri de mătase!”, spun organizatorii evenimentului.
Expoziția este organizată de Muzeul ASTRA în sala 1, Pavilionul Muzeal Multicultural, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Poarta 1, și oate fi vizitată în perioada 23 iunie – 1 octombrie 2023
Program de vizitare: miercuri – duminică 10.00 – 18.00
Program de vizitare în perioada Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, 23 iunie – 2 iulie 2023: luni – duminică 10.00 – 18.00

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*