Bucuria Cincizecimii la Catedrala mitropolitană din Sibiu

Împodobită cu ramuri verzi şi flori pentru marele praznic premergător sărbătorii hramului, Catedrala mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu şi-a aşteptat credincioşii de Rusalii pentru a-L mări şi a-I mulţumi lui Dumnezeu, dar şi pentru a se ruga Preasfintei Treimi ca să primească ocrotire, scrie mitropolia-ardealului.ro.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost plină de credincioși la praznicul Rusaliilor din acest an, iar locașul de cult a fost împodobit cu ramuri care simbolizează darurile Duhului Sfânt pogorâte peste omenire.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

Sfânta Liturghie din ziua de praznic a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, slujitorii Catedralei mitropolitane şi alţi slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a locașului de cult, dirijată de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza.

„Biserica este temelia vieţii noastre spirituale”

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre marea sărbătoare a Cincizecimii şi despre lucrarea harului Duhului Sfânt în Biserică.

„Duhul Sfânt a coborât peste ucenici ca să-i instituie în această treaptă spirituală, duhovnicească, de întreită slujire: de vestitori, de săvârşitori ai lucrărilor sfinţitoare şi de conducători ai sufletelor pe drumul mântuirii. Duhul Sfânt le-a dat lor, după ce le-a luat frica, după ce le-a dat darul vorbirii în limbi, putere ca să transmită şi ei mai departe darul Duhului Sfânt prin punerea mâinilor. Atunci au fost ei hirotoniţi prin lucrarea Duhului Sfânt. Momentul acesta a fost urmat de o cuvântare, pentru că toată lumea era foarte atentă şi se întreba ce se întâmplă cu ucenicii care vorbesc o limbă înţeleasă de toţi şi erau acolo peste 14 naţionalităţi. Ba unii au început să spun că sunt plini de must, dar li s-a răspuns că era prea devreme ca să se întâmple aceasta. Luând cuvântul în numele tuturor, Sfântul Apostol Petru le-a explicat lor ce s-a întâmplat. N-a mai vorbit Petru dinainte, ci a vorbit Petru Apostolul, care avea asupra lui pe Duhul Sfânt, ca Persoană şi ca lucrare, şi în momentul în care le-a explicat lor toate, spune Sfântul Evanghelist Luca, s-au botezat peste 3000 de persoane. Prin Botez ei au murit şi au înviat împreună cu Hristos, s-au născut din nou în viaţa în Hristos şi au devenit fii ai Tatălui după har. Dacă toţi erau fii ai Tatălui, această instituţie duhovnicească numită mai apoi Biserică este temelia vieţii noastre spirituale”, a subliniat ierarhul.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

Mulți dintre credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au primit Sfânta Împărtășanie şi s-au bucurat de comuniunea euharistică în ziua de prăznuire a Pogorârii Sfântului Duh.