Bogdan Trif: Proiectul de lege privind repatrierea rezervei de aur a României, inițiat de PSD, a fost respins de deputații PNL-USR

Bogdan Trif anunță că, alături de colegii din PSD, a votat, ieri, pentru repatrierea aurului românesc. Coaliția PNL-USR-UDMR a decis ca rezerva de aur a României să rămână în străinătate.

Deputat Bogdan Trif, președintele Organizației Județene PSD Sibiu: Proiectul de lege privind repatrierea rezervei de aur a României, inițiat de PSD și adoptat de Parlament în 2019 (PL-x 212/2019), a fost respins, ieri, de deputații PNL-USR, după ce președintele Klaus Iohannis a refuzat promulgarea legii și a retrimis-o în Parlament, spre reexaminare.

Cea mai mare parte din rezerva de aur a României, aflată în administrarea Băncii Naționale a României, rămâne, astfel, în străinătate.

Proiectul de lege prevedea ca BNR să nu depoziteze în străinătate mai mult de 5% din rezerva de aur.

De ce oare țările civilizate, gen Marea Britanie, Germania, Polonia etc., își pot ține rezervele de aur acasă?

Motivele invocate pentru respingerea proiectului de lege – că nu am avea cu ce să transportăm aurul, că ne-ar costa prea mult aducerea lui în țară – sunt de-a dreptul puerile. Se puteau găsi diverse soluții de transport, în condiții de securitate absolută, inclusiv cele oferite de Armata României, pe calea aerului.

De ce președintele Iohannis și actuala coaliție PNL-USR-UDMR nu vor ca rezerva de aur să se afle în România, în tezaurul BNR, rămâne o întrebare pentru PSD și, cu siguranță, pentru toți românii.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*