Blocaj în sistem! Medicii de familie vor acorda azi numai consultații fără card de sănătate

Medicii de familie vor acorda astăzi consultații numai copiilor și persoanelor care au adeverințe înlocuitoare de card, a anunțat Societatea Națională de Medicina Familiei.

Precizarea reprezentanților SNMF vine după ce CNAS a anunțat, ieri, o defecțiune în funcționarea cardului de sănătate, relatează Agerpres. „Astăzi, 15 februarie, medicii de familie vor acorda numai consultații fără card, prevăzute ca obligativitate în contract, copiilor și persoanelor care au adeverințe înlocuitoare de card. În ciuda recomandărilor făcute de CNAS, asigurații care au card de sănătate nu pot primi servicii medicale dacă sistemul CEAS nu funcționează. De asemenea, anunțăm populația că medicii de familie vor asigura urgențele la cabinete, dar fără a elibera documente în relația contractuală cu un partener care nu este capabil să asigure minimum necesar populației plătitoare”, informează Societatea Națională de Medicina Familiei într-un comunicat remis Agerpres.

farmacie

Medicii de familie avertizează pacienții că nu se vor putea acorda servicii medicale în timp util și este foarte probabil ca eliberarea actelor medicale, a rețetelor să fie întârziată sau blocată. „Solicităm public CNAS să înceteze să mai impute medicilor contravaloarea serviciilor oferite pacienților. Marți, 16 februarie, vor avea loc consultări la CNAS privind proiectul de norme la Contractul-cadru, fără ca să fi avut loc consultări și la proiectul de hotărâre de guvern, așa cum prevedea legea. Dacă din ce în ce mai des CNAS este dispusă să depășească barierele impuse de legea în vigoare, noi anunțăm pe această cale că nu o vom face”, precizează sursa citată.

Medicii de familie atenționează CNAS că „argumentul amprentei de timp în locul semnăturii cu card va fi preluat la cabinetele medicilor de familie, care vor oferi pacienților doar amprente de consultații, amprente de rețete și amprente de bilete de trimitere, până când Casa își va asuma acest eșec național și va oferi o soluție alternativă care să nu mai pună pacienții și medicii în dificultate”.

Potrivit Digi 24, „în ultima perioadă au existat mai multe probleme legate de sistemul informatic și nicio firmă nu mai asigură mentenanța sistemului”.

Sistemul Informatic pentru Cardul Electronic de Asigurari de Sănătate (CEAS) a fost implementat de asocierea HP România SRL și Novensys Corporation SRL, contract în valoare de 87.636.000 lei (fără TVA), atribuit în data de 23 aprilie 2012 de către Imprimeria Națională, compania națională care a organizat licitația. SIVECO România a fost subcontractor în acest contract, furnizând inclusiv serviciile de validare a operațiunilor semnate cu cardul, informează Hotnews. La sfârșitul lunii aprilie 2015, când HotNews a semnalat că sunt medici de familie care susțin că sistemul IT al cardului național de sănătate are probleme de funcționare, SIVECO România a făcut următoarele precizări: „În proiectul CEAS, contractorul a fost consorțiul format din companiile HP (lider) și Novensys (partener). SIVECO România a avut rolul de subcontractor, furnizând serviciile aferente utilizatorilor CNAS/CJAS (cum ar fi generarea și urmărirea listelor de posesori de carduri, validarea operațiunilor semnate cu cardul etc.) și implementarea în aplicațiile locale ale medicilor și farmaciștilor, distribuite de CNAS, a funcționalităților de utilizare a cardului. Alte componente importante, cum sunt cititorul de card și Unitatea de Management a sistemului sunt gestionate de alte companii. Disfuncționalitățile semnalate în articolul dvs. nu privesc aplicațiile și serviciile furnizate de compania noastră”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*