Bibliotecarii marchează Anul european al patrimoniului cultural

În perioada 12-14 septembrie, la Sibiu se desfășoară Conferinţa Naţională a Asociaţiei Bibliotecarilor din România, organizată cu sprijinul Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu și al Bibliotecii ULBS, împreună cu instituții partenere locale.

„Obiectivele conferinței sunt de a îmbunătăți nivelul profesional și științific al personalului din instituțiile de specialitate, de a optimiza dezvoltarea serviciilor de bibliotecă, de a contribui la editarea de  instrumente de lucru și publicații științifice utile domeniului“, au declarat organizatorii.

Participare internațională

Conferința, ajunsă la ediţia a XXIX-a, se bucură de prezenţa unor specialişti din România, Belgia, Cipru, Norvegia, Republica Moldova și Serbia, fiind principalul eveniment profesional dedicat bibliotecarilor şi documentariştilor din bibliotecile instituțiilor de învățământ și formatorilor în domeniul științei informării și documentării.

Ediţia aceasta, desfăşurată sub titlul „Bibliotecile – patrimoniul cultural şi digital al viitorului“, le asigură celor peste 150 de participanți oportunitatea de a-şi susţine opiniile în dezbaterile care vor avea loc în cele două plenuri, în cele 12 secţiuni profesionale şi Adunarea Generală a membrilor. „Alegerea Sibiului ca gazdă are o semnificație aparte în Anul Centenarului Marii. Singura șansă de a transmite generațiilor următoare patrimoniul cultural și tezaurul nostru istoric este digitalizarea, în condițiile în care tot mai puțini copii își caută informațiile în cărți. Există, însă, și fantasticul avantaj de a crește numărul cititorilor din fața monitoarelor, a tabletelor și telefoanelor mobile”, a remarcat subprefectul Horațiu Marin, la deschiderea conferinței.

Premiile ABR

Consiliul de conducere al ABR va acorda, pe bază de concurs de dosare: premiul „Ioan Bianu” dedicat  bibliotecilor naționale,  premiul „V.A. Urechia”, pentru  bibliotecile publice, premiul „Ioachim Crăciun” pentru bibliotecile universitare, premiul „Spiru Haret”, bibliotecilor școlare, premiul „Dan Simonescu”, pentru un student la specializarea Științe ale Informării și Documentării.


Alexandra Cristina FLEȘERIU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*