Balet pe muchie de cuțit în PSD

Actualul lider interimar al organizației județene PSD Sibiu, Bogdan Trif, trăiește momente de groază zilele acestea. Poate pentru prima dată, cariera sa politică atârnă de un fir de ață. Mâine, îl așteaptă Comitetul Executiv Național, unde Trif trebuie să facă tot posibilul pentru a-l salva pe Dragnea.

Dacă Bogdan Trif pariază pe Dragnea și pierde, iar tabăra contestatarilor preia conducerea, este posibil ca ministrul sibian să fie remaniat din Guvern, schimbat de la conducerea PSD Sibiu și din funcția de vicepreședinte la nivel național. Mai grav este că și la nivelul județului, Trif are parte de contestatari crescuți sub aripa fostului lider Ioan Cindrea.

Primarii și parlamentarii i-au dat mandat lui Trif

Înaintea ședinței în care se decide viitorul lui Liviu Dragnea, dar și al lui Bogdan Trif, acesta din urmă a convocat Biroul Permanent Judeţean. „Sunt preşedintele PSD Sibiu, dar fac parte în același timp și din Guvernul PSD condus de doamna Viorica Dăncilă. Așa că rolul meu este, înainte de toate, să îmi adun oamenii la o masă rotundă și împreună să luăm o decizie. La PSD majoritatea a decis întotdeauna, la PSD Sibiu echipa este la fel de puternică și unită. Toate deciziile politice trebuie discutate întâi în cadrul forurilor de conducere. Orice atacuri la persoană trebuie să înceteze imediat. Preşedintele partidului a fost votat de către toţi membrii, astfel încât, în Comitetul Executiv Naţional, conform Statutului, nu se poate pune problema demiterii preşedintelui. Am primit mandat din partea Biroului Permanent Judeţean, pentru a transmite un mesaj clar de unitate şi de susţinere a programului de guvernare. În calitate de ministru, vă spun că acest Guvern are foarte multe proiecte de dus la bun sfârșit și voi susține guvernul PSD-ALDE, mai ales că românii au nevoie la această oră de un executiv puternic prin stabilitatea guvernării. Acesta este mandatul meu la finalul şedinţei, exprimat prin vot unanim de către toţi parlamentarii şi primarii PSD care fac parte din Biroul Permanent Judeţean“, a declarat Trif, în această seară, după întâlnire.

„Revoluționarii“ cer capul lui Dragnea

Totul a pornit de la scrisoarea contestatarilor din PSD, semnată de Firea, Ţuţuianu şi Stănescu. Se cere ieșirea lui Liviu Dragnea din toate funcţiile politice. Scrisoarea de care se vorbeşte de o săptămână, conţine 19 puncte, primul dintre ele fiind legat de demisia lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor. Scrisoarea e semnată de trei membri marcanți: Gabriela Firea, Paul Stănescu şi Adrian Ţuţuianu. „Cred că dincolo de persoane este foarte important să avem în vedere interesele României. Am meditat mult. Textul prezentat e convenit cu toţi semnatarii acestei scrisori. Textul aşa cum îl vedeţi este unul acceptat de toţi. Veţi vedea la CEX numărul semnatarilor. Nu vreau să vin eu cu un număr“, a declarat Adrian Ţuţuianu, al cărui nume apare la finalul scrisorii ca făcând parte din comitetului de iniţiativă.

Să vină Dăncilă?

Potrivit scrisorii, interimatul în partid trebuie asigurat de către Viorica Dăncilă, preşedinte executiv. „Noi suntem membri ai PSD. Nu plecăm nici din partid, nu vom face nici altceva, vom continua să ne exprimăm în forurile statutare ale partidului. Am făcut un apel public la toţi parlamentarii PSD, la consilierii judeţeni şi locali să ni se alăture în acest demers. Nu cred că aţi văzut că am scris ceva de funcţii în această scrisoare şi nu cred că e cazul să discutăm de funcţii. Soluţia propusă la punctul 2 este ca interimatul să fie asigurat de preşedintele executiv. Şi-o asumă toată lumea. Dăcă a fost convocat vineri CEX-ul, ne vom pronunţa acolo şi o să aveţi toate detaliile. Nu am calculat procente (semnatarii scrisorii – n.r.), dar vă pot spune că cei mai mulţi dintre cei care au fost vehiculaţi din presă“, a mai spus Ţuţuianu.

„Grupul de la Scroviştea“

Tensiunile mocnite din interiorul PSD au explodat după câteva zile de tatonări ale scenei politice și opiniei publice. Lideri ai formațiunii care, zilele trecute, jurau că-i sunt credincioși lui Dragnea și că nu au auzit de alte nemulțumiri decât cele uzuale, firești în orice partid, au semnat scrisoarea în care cer demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al partidului și din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Șeful suprem a convocat de urgență, pentru mâine, Comitetul Executiv Național.


Ovidiu SCUTELNICU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*