Avrig. Au sosit primele rezultate ale analizelor după ce 23 de copii au ajuns la spital

Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu comunică, referitor la posibilul focar de toxiinfecție alimentară cu alura stafilococică care a evoluat la Avrig în perioada 25 – 26 iulie a.c., datele preliminare ale anchetei epidemiologice care se află încă în desfășurare. Rezultatele preliminare ale analizelor de laborator sugerează o intoxicație alimentară de natură bacteriană.

FOTO: Mesagerul de Sibiu

  • Toți cei 23 de copii internați la Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu, cu forme medii și ușoare de îmbolnăvire au fost externați până în 27.07.2023, cu evoluție favorabilă, simptomatologia remițându-se sub tratament simptomatic
  • Tabloul clinic și paraclinic al bolnavilor a prezentat caracteristicile unei îmbolnăviri de tip bacterian (hemoleucograma);
  • Probele biologice (din lichidele de vărsătură și materii fecale) recoltate de la copii și prelucrate atât în laboratorul de diagnostic și investigație în sănătate publică al DSP Sibiu, cât și în laboratorul de analize medicale al Spitalului Clinic de Pediatrie au fost negative pentru principalii germeni suspicionați: Stafilococ și Salmonella, în lichidele de vărsătură; E. Coli, Salmonella, Shigella, Campylobacter, Candida, Stafilococ, Yersinia, Adenovirus, Rotavirus în probele de materii fecale;
  • Probele alimentare păstrate în unitate din meniurile servite copiilor au fost, de asemenea, negative pentru bacteriile din genul Stafilococ și Salmonella;
  • Unele din probele recoltate de la personalul unității și de pe suprafețele din blocul alimentar al unității au prezentat neconformități: prezența enterobacteriaceae pe mâna (1 angajat); stafilococului în secrețiile nazale și faringiene (2 angajați); microorganisme aerobe mezofile și bacterii coliforme pe o masă de lucru;
  • Neconformități au fost identificate și în proba de apă prelevată din unitate: bacterii coliforme, Escherichia Coli; nitrați; clor rezidual sub limita necesară.

La data prezentei, odată cu primirea buletinelor cu rezultatele de laborator, ținând cont de numărul mare de îmbolnăviri, debutul brusc după consumul de alimente, tabloul clinic și paraclinic, orientarea diagnostică de etapă este spre o intoxicație alimentară de natură bacteriană.

Pentru neconformitățile constatate, serviciul de control în sănătate publică din cadrul DSP Sibiu a aplicat unității, sancțiuni contravenționale, conform legislației în vigoare.

În cursul acestei zile fost inițiat recontrolul la sediul unității de cazare, cu recoltarea unor probe suplimentare de apă.

DSP va reveni cu datele finale privind încheierea focarului.

Pe aceeași temă:

Amendă de 20 000 de lei de la DVSA în cazul copiilor de la Avrig

UPDATE DSP Sibiu: Focar de toxiifecție alimentară, în cazul copiilor de la Avrig. Încă nu se cunoaște sursa

Administrator ștrand Avrig: ”Unul dintre copii se simțea deja rău când a ajuns la noi”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*