Avram Iancu, comemorat la Biblioteca ASTRA Sibiu

Vineri și sâmbătă se desfășoară la Biblioteca ASTRA Sibiu Zilele Avram Iancu, o serie de evenimente culturale dedicate fruntașului intelectualității ardelene.

Anul acesta, la data de 10 septembrie, se împlinesc 150 de ani de la trecerea în veșnicie a lui Avram Iancu (1824-1872), fruntaș al intelectualității ardelene care a susținut emanciparea socială şi națională a românilor transilvăneni din secolul al XIX-lea. Conducător al rezistenței românilor în timpul evenimentelor de la 1848-1849, din Transilvania, împotriva presiunii militare maghiare în Munții Apuseni, Avram Iancu rămâne un simbol al luptei românilor ardeleni pentru dobândirea drepturilor politice.

Evenimente

Cu prilejul comemorării a unui secol și jumătate de la moartea lui Avram Iancu, vineri, 9 septembrie 2022, începând cu ora 12.00, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu invită publicul să ia parte la desfășurarea unei serii de manifestări care cinstesc memoria și ilustrează personalitatea eroului moților. Printre evenimente se numără prezentarea cărții „Avram Iancu. Biografia de la 1897”, de Iosif Sterca Şuluţiu de Cărpeniş. Participă scriitorul Nicoară Mihali, prof. univ. dr. Dumitru Acu, președintele Asociațiunii ASTRA, prof. univ. dr. Ioana Crețu, vicepreședintele Asociațiunii ASTRA, col. (r) prof. univ. dr. Mircea Cosma, președintele Secțiunii militare a Asociațiunii ASTRA. Expoziția memorială documentară dedicată lui Avram Iancu, cuprinde fotografii, articole, publicații din colecțiile Bibliotecii ASTRA. De asemenea se va dsfășura un concert susținut de soprana Sara Mihali – „Cântecele lui Iancu”, un recital de fluier susținut de Alex Ilea (alias Noian) și un spectacol susținut de ansamblul de balet „Colibri” al Casei de Cultură Borşa. Aceste evenimente se vor desfășura în Foaierul Bibliotecii ASTRA Sibiu (Corp B, parter) și sunt organizate în parteneriat cu Asociațiunea ASTRA și Direcția Județeană de Cultură Sibiu.

Ziua Porților Deschise

În egală măsură, sâmbătă, 10 septembrie a.c., cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, porțile Palatului ASTRA vor fi deschise pentru publicul larg. Vizitatorii vor avea acces gratuit la o expoziție documentară de carte românească veche sibiană, disponibilă în Muzeul Asociațiunii (Corp A, etajul 1), între orele 10.00 și 15.00.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*