Avocații dau târcoale la capul mortului

Dezastrul s-a abătut asupra satului Mag. După ce și-a pierdut un fiu și o fiică într-un accident stupid, Doru Rucșa se luptă cu avocații care au „mirosit“ că e rost de despăgubiri. Ca vulturii asupra prăzii, nu mai puțin de cinci case de avocatură au încercat să le ia mințile rudelor îndurerate, promițând că le vor aduce sume fabuloase. Scârbit de cei care măsoară viața unui om în mii de euro, capul familiei nu se mai gândește decât la nepoțica sa rămasă orfană.

daniel magÎn urmă cu o săptămână, doi frați din Mag au fost conduși pe ultimul drum de întreaga suflare a satului. Daniel avea 23 de ani și, împreună cu sora sa, Ana, au plecat spre un târg dintr-un sat vecin. La ieșirea din Șura Mare, Dacia în care se aflau cei doi frați, împreună cu soțul Anei și băiețelul ei, a fost lovită frontal de o mașină care venea din sens opus. Cel care a provocat acest accident, un tânăr de 19 ani, era în stare de ebrietate. Nu a durat mult și Dacia a luat foc. Cei doi frați au murit în chinuri cumplite. Soțul Anei și fiul său de numai 9 ani se află și acum internați la spital. Chiar și autorul accidentului este în stare gravă.

„Daniel mi-era cel mai drag“

Această tragedie a cutremurat satul. Oamenii aruncă blesteme grele asupra vinovatului. Poate cel mai afectat este Doru Rucșa, tatăl celor doi frați uciși. Dintre cei patru copii, Daniel și Ana erau preferații lui. Este o familie simplă, care locuiește în cartierul de rromi de la marginea satului. Familia Rucșa este cunoscută ca o familie harnică. Nimeni nu spune o vorbă rea despre acești oameni. Tatăl a muncit în Germania pentru a aduna ceva bani. Așa au cumpărat mașina în care cei doi copii ai săi și-au găsit sfârșitul. „M-am bucurat nespus când am aflat că Daniel dă examen pentru permis. Era un semn că vrea să facă ceva în viață. Am cumpărat mașina asta și o remorcuță. Nu cine știe ce, dar speram ca, în timp, să luam o mașină mai bunișoară”, povestește, cu vocea stinsă, Doru. „Daniel mi-era cel mai drag. Nu l-am bătut niciodată. O singură dată, când era micuț, i-am dat una peste mânuțe. Tot eu am început să plâng de neghiobia mea”, își amintește cu durere omul care și-a condus la groapă copiii. Acum așteaptă ca justiția să facă dreptate. Băiatul care a provocat accidentul a mai fost sancționat de patru ori de polițiștii sibieni. Nu era prima dată când l-au prins băut la volan.

Hienele îi dau târcoale

cimitir biserica Mag„Primii avocați au apărut încă de la morgă”, spune Doru Rucșa. Așa a început să trăiască o nouă experiență despre care nu știa nimic. Nu mai puțin de cinci case de avocatură au început o luptă crâncenă ce se dădea chiar la căpătâiul morților. Faptul că există tot mai mulţi escroci care profită de necazurile, naivitatea şi necunoaşterea legilor de către unele persoane aflate în situaţii dramatice este deja cunoscut. Nu este vorba despre cămătari, aşa cum s-ar crede, deşi ne referim la unele forme de „camătă legală“, iar cei care au interese directe şi materiale din astfel de „afaceri“ nu sunt altceva decât… avocaţi. Cunoscutul avocat Marius Striblea recunoaște existența acestui fenomen și crede că este firesc ca un client să se îndrepte spre avocat și nu invers. „Este cristalizată o practică a unor avocați, puțini la număr, care se află în strânsă legătură cu personalul de la morgă și care se deplasează atunci când au informații, pentru a oferi o sumă de bani unor persoane nevoiașe ce sunt rude ale unor victime unor accidente tragice. Ulterior, încheie un contract de asistență juridică. Nu putem spune că este ilegal, însă este profund imoral“, consideră Striblea.

A semnat cu… Daniel

La Mag, mașinile avocaților au atras privirile țăranilor. „Primul care a reușit să ne facă să semnăm a fost unul, Bogdan Petre, din București. Ne-a dat 16.000 de lei să avem de înmormântare. Am semnat, că eram tare supărați, nici n-am știut ce semnăm. Când ne-am dumirit, am dat banii înapoi și am rupt contractul. Erau penalități de 2 la sută pe zi și din suma de despăgubire trebuia să-i dăm 30 la sută. După aia, au venit alții. De la Craiova, de la Deva… Am semnat cu o familie de avocați tare cumsecade, tot din București, Daniel Bârla. Îl cheamă ca pe fiul meu mort și asta m-a făcut să-l iau pe el”, ridică din umeri Doru Rucșa. Miza „hienelor”este ușor de bănuit. Este vorba despre sumele ce se pot obține ca despăgubiri de la firma de asigurare a celui care a produs accidentul. Avocații promit că le vor aduce victimelor sau familiilor lor sute de mii de euro. Din care speră să obțină 20 sau chiar 30 de procente. Numele avocatului Bogdan Petre apare în stenogramele judecătorului Stan Mustață într-o discuție privind unele depăgubiri, dar și în alte dosare în care reprezenta familiile victimelor unor tragedii

Scopul scuză mijloacele

„Hienele”, cum mai sunt numiți avocații care aleargă prin țară după cadavre, au aplicat toate metodele pentru a-și atinge scopul. Bani să iasă! Viorel Moldovan, unul dintre cei mai de vază gospodari din Mag, este și consilier local. De pe site-ul primăriei se poate afla ușor numărul său de telefon. „Am fost și eu sunat de mai mulți avocați. Încercau, prin mine, să ajungă la familia victimelor. Unii nici măcar nu aveau dreptul să practice avocatura și îmi ziceau că vor încheia contractul pe alte nume”, povestește Moldovan.

Vrea o casă pentru nepoțică

Om simplu, fără prea multă carte, Doru susține că nu are nevoie de despăgubiri, fiindcă, oricum, nimic nu-i va aduce înapoi copiii. Este de-a dreptul iritat de lupta avocaților care se dau peste cap să-i intre în voie pentru bani. „Eu, dacă judecătorii vor da ceva bani, o să fac o casă pentru fetița lui Daniel, că are numai trei ani. La noi nu e scump să faci o casă. Restul o să-i donez la biserică sau la niște copii orfani”, o spune cu hotărâre bărbatul

.

Carnagiu pe DN 14

Șoferul vinovat avea permisul suspendat de patru ori în mai puțin de doi ani. Acum aproape două săptămâni, tânărul în vârstă de 19 ani, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, circula cu viteză mare pe DN 14. La ieşirea din Şura Mare spre Mediaş, a intrat pe contrasens, unde a izbit Dacia în care se aflau Daniel și familia lui, iar aceasta din urmă a luat foc. Şoferul Daciei, în vârstă de 22 de ani, a rămas încarcerat şi a decedat, iar la scurt timp a decedat şi pasagerul din dreapta sa, o femeie în vârstă de 31 de ani. Alte patru persoane au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Sibiu, în stare gravă. Tânărul care a provocat tragedia avea permis din vara anului 2013, timp în care a fost sancţionat de patru ori de polițiștii rutieri sibieni. În două dintre cazuri, a fost identificat în trafic conducând autoturismul sub influența băuturilor alcoolice şi a rămas fără permis pentru 90 de zile.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*