AVALANȘĂ în zona Bâlea Lac. Riscul ridicat de producere de avalanșe se menține în Munții Făgăraș

O avalanșă de amploare s-a produs produs sub Vârful Paltinu, în zona Bâlea Lac. Din fericire nu s-au înregistrat victime, însă salvamontiștii sibieni avertizează că în munții Făgăraș se menține un risc ridicat de producere de avalanșe.

Avalanșa s-a produs în „clasicul” diedru de sub Vârful Paltinu, pe versantul nordic, la o altitudine de 2300 de metri.
Din fericire nicio persoană nu a fost surprinsă de avalanșă, însă salvatorii montani avertizează că aceasta este reprezintă un indicator important al stabilităţii stratului de zăpadă, încă consistent la peste 2000 de metri altitudine.
”Apa rezultată din topirea zăpezii s-a infiltrat, pe sub stratul de zăpadă, pe lespedea de stâncă din diedru, declanșând o avalansșă considerabilă.
Urmare a mentiunerii riscului de producere a avalanşelor de topire în munţii Făgăraşului, Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu atrage atenția prin următoarele avertizări:
•riscul declanşării de avalanşe de topire, în Munţii Făgăraş, se mentine
•recomandăm turiştilor care se deplasează în zona montană să fie echipaţi specific perioadei de iarnă dar şi cu echipament de salvare din avalanşă (sondă de avalanşă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanşă).”, transmit salvamontiștii sibieni.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*