Autostrada Transilvania. România atinge borna de 1.000 km de autostradă

Traficul pe lotul Nuşfalău – Suplacu de Barcău, de pe A3, va fi deschis joi, 21 septembrie, situație în care România va atinge pragul de o mie de kilometri de autostradă.

Foto: Asociația Pro Infrastructura Facebook

„Mâine dăm în circulaţie cei 13 km din Autostrada Transilvaniei. E vorba de secţiunea Nuşfalău – Suplacu de Bacău. Se ajunge, într-un final, după 30 şi ceva de ani de la Revoluţie, să atingem în sfârşit borna de 1.000 km de autostradă şi drum expres”, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu în cadrul unei conferințe de presă. Segmentul de 13,5 km de autostradă nu este conectat, însă, cu alte loturi de autostradă.

Potrivit lui Grindeanu, până în 2030, în România ar mai putea fi realizați încă 1.000 de km de autostradă.

„Daţi-mi voie să închid cu o dorinţă: că pentru următorii 1.000 km sunt convins că nu se mai aşteaptă 30 şi ceva de ani ca să se atingă această bornă. În acest moment sunt contractaţi aproape 760 km de drum expres şi autostradă, deci contracte semnate. Asta înseamnă că sunt în derulare termenele de finalizare. Până la ultimul dintre ele, termenul este 2028. Deci, să zicem că, în cinci ani, ar trebui ca cel puţin aceşti 760 km să fie în plus. Mai mult decât atât, sunt încă 500 km, astăzi când vorbim, aflaţi în diverse stadii ale licitaţiilor înainte de semnarea contractelor, ceea ce ne face să fim optimişti că, până maxim în 2030, să atingem cealaltă mie de kilometri”, a adăugat ministrul Sorin Grindeanu, în cadrul unei conferințe de presă.

De altfel, conform acestuia, „până la sfârşitul anului viitor, vom da în circulaţie minimum 250 km de autostradă şi drum expres în România”.

Recent, Asociația Pro Infrastructură (API) anunța că bucata de autostradă dintre Nușfalău și Suplacu de Barcău, din Autostrada Transilvania, ar trebui să fie inaugurată în câteva zile, în condițiile în care constructorul se ocupa de ultimele detalii.

„Luăm ţipla de pe muzeul A3 Nuşfalău-Suplacu de Barcău şi atingem borna 1000. Când? Din informaţiile noastre pe 22 septembrie, dar data poate fi mutată. Constructorul bibileşte ultimele detalii, iar descărcarea provizorie dinspre Suplacu de Barcău este şi ea gata”, au transmis, duminică, reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură.

Din păcate, termenul inițial de finalizare, februarie 2023, a fost depășit. Mai mult, noul segment de 13,5 km de pe A3 nu se leagă cu niciun alt drum rapid, restul porțiunilor fiind încă în construcție.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*