Aurora Boreală a făcut spectacol pe cerul României

Noaptea trecută a fost, cu siguranță, cel mai impresionant episod istoric de auroră boreală, vizibilă în România din mai toate regiunile sale.

Foto: Ovidiu Prie

„Mai mult ca sigur ați fost asaltați de la primele ore ale dimineții de impresiile nocturne asupra acestui fenomen” au transmis cei de la Apele Române pe pagina de socializare a instituției.

Explicațiile de natură meteorologică ale fenomenului sunt legate în primul rând de faptul că anul 2024 este un an de maximă activitate solară. Astfel de ani apar o dată la cca. 11 ani și de aceea aceste fenomene pot fi observate la latitudinile noastre, conform Meteo Moldova, & Conf. dr. Lucian Sfîcă.

Foto: Ovidiu Prie

„Este vorba despre o furtună geomagnetică severă care va lovi pământul”, avertizau acum două zile meteorologii americani, citați de Radio România.

„Este prima alertă de gradul patru din ultimii 19 ani”, anunța și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Statele Unite ale Americii, vorbind și despre efectele sale spectaculoase- o auroră boreală care poate fi observată de pe tot globul, formată din particulele energetice emise de erupții.

Fenomenul de noaptea trecută a fost vizibil și în județul Sibiu, cu precădere în zonele rurale unde sunt vizibile mai puține lumini artificiale. Imaginile care însoțesc articolul au fost surprinse în satul Săcădate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*