Astăzi sărbătorim Ziua Independenţei Naţionale a României. Cum a marcat Garnizoana Sibiu momentul

În urma adoptării Legii nr. 189/2021, începând din 2022, ziua de 10 mai este sărbătorită, în fiecare an, ca Ziua Independenţei Naţionale a României.

foto: AFT Sibiu/Daniela Oană

Cu acest prilej, astăzi, structurile militare din garnizoana Sibiu, în colaborare cu autorităţile publice locale şi Mitropolia Ardealului, au organizat o Ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane și jerbe de flori, la „Monumentul ostaşului din toate timpurile”, amplasat în faţa Cercului Militar din Sibiu.
Totodată, în perioada 10–31 mai a.c., zilnic, în intervalul orar 08.00–19.00, în holul central al Cercului Militar Sibiu, poate fi vizitată o expoziție foto-documentară dedicată Zilei Independenţei Naționale a României și Zilei Europei, organizată de instituția noastră.

foto: AFT Sibiu/Daniela Oană

Afirmarea și consacrarea Independenţei de Stat a României reprezintă un moment istoric care a marcat decisiv și fundamental destinul țării. „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare!” erau cuvintele care exprimau aspirațiile naționale de realizare a proiectului de țară asumat de revoluționarii pașoptiști, care a prins contur în anul 1859, prin unirea Principatelor Moldova şi Ţara Românească. Noul statut al țării trebuia consolidat prin obținerea independenței, ideal care a devenit realitate în 1877.
Moțiunea prin care se lua act de „independența absolută a României”, votată de Adunarea deputaților întrunită în sesiune extraordinară în cursul zilei de 9 mai 1877 și mai apoi, la orele serii, și de către Senat, a primit consacrarea oficială prin sancționarea acesteia, într-un cadru festiv, de către domnitorul Carol I, la 10 mai 1877. Nu întâmplător data de 10 mai a devenit, din 1881, ziua națională a României regale, sărbătorită până în anul 1947.

foto: AFT Sibiu/Daniela Oană

Proclamarea Independenţei de Stat a României a fost consfiinţită prin tributul de sânge dat în luptele de la Vidin, Smârdan, Plevna și Rahova unde au căzut la datorie peste 10.000 de militari români, la care s-au adăugat numeroși răniţi, iar efortul financiar al țării a depășit 100 milioane lei. Și toate acestea, spunea Mihail Kogălniceanu, pentru că: „voim să fim independenți, pentru că voim să trăim viața noastră proprie, pentru că nu mai voim să pătimim pentru greșelile altora, pentru că voim ca la gurile Dunării de jos să fie un bulevard în contra răzbelului”.
Cucerirea independenței de stat a fost obiectivul întregii națiuni române reprezentând, în fapt, un lung șir de bătălii diplomatice, politice și militare.

foto: AFT Sibiu/Daniela Oană

foto: AFT Sibiu/Daniela Oană

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*