Astăzi este Ziua Internațională a Dorului. Ce se întâmplă cu organismul nostru când ne e dor de cineva

În fiecare an, la 13 mai este marcată Ziua Internațională a Dorului. Dar ce se întâmplă de fapt în organismul uman atunci când apare dorul de cineva.

Foto: DSP Sibiu

Răspunsul vine de la dr. Simona Berariu, medic specialist în cadrul Compartimentului Promovarea Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu.

„Asemenea fericirii, tristeții, furiei sau surprizei și dorul este o emoție puternică, ce produce anumite reacții în organism, determinând modificări hormonale, traduse prin apariția unor semne și simptome cum ar fi oscilațiile tensiunii arteriale și/sau ritmului cardiac, senzații musculare diverse, stări de slăbiciune, oboseală.

Toate acestea pot influența modul în care ne comportăm în viața de zi cu zi, acasă și la serviciu, prin deficit de atenție, acțiuni de multe ori neașteptatete și neprogramate, modificări ale dispoziției, mai ales către tristețe și melancolie.

Nu există soluții universal valabile pentru atenuarea acestui sentiment, dorul, dar păstrarea legăturii cu cei dragi, cu prietenii, implicarea în activități recreative, care să ne țină mâinile sau gândurile ocupate, pot constitui factori de atenuare și de acceptare a lui, ca parte firească a vieții noastre.”, explică specialistul Compartimentului Promovarea Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, dr. Simona Berariu.