Artă la kilometru pătrat

În această săptămână, Sibiul a fost îmbogăţit cu aproape un kilometru pătrat de artă. A doua ediție a Festivalului Internațional de Street Art de la Sibiu (SISAF) a ajuns la final, după o săptămână maraton pentru artiștii plastici și o serie de evenimente conexe pentru publicul care apreciază arta stradală.

14188242_1724555954461710_5104175691204821105_oÎncepând de luni, 22 august, 24 de artiști români și internaționali, printre care și cunoscuții Fikos și Francisco Camilo, și-au luat în primire zidurile gri propuse de Primăria municipiului Sibiu și au început să le picteze după propria viziune, în concordanță cu tema din acest an, „Învață să zbori”. Ediția proaspăt încheiată aduce 18 lucrări noi, realizate în echipă sau individual în opt locații din Sibiu: șase școli gimnaziale și licee (murale; Școala nr.4, Școala nr.20, Școala „Regele Ferdinand“, Colegiul Tehnic Energetic, Liceul Teoretic „Constantin Noica“ și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu“), Piața Huet (instalație) și magazinul Dumbrava (lucrare 3D pe asfalt). Toate acestea au fost finalizate și însumează 917 metri pătrați de pictură, ce îmbogățesc primul tur de artă stradală din România, inaugurat în urmă cu un an.

Turul bicicliştilor

Street Art Tour 2016, în premieră în forma actualizată cu noile lucrări, a avut loc duminică, 28 august, în prezența a peste 100 de bicicliști. Aceștia au pornit de la cunoscutul ziar orizontal realizat de artistul plastic Dan Perjovschi și s-au oprit, rând pe rând, să admire toate cele 31 de lucrări realizate în 12 locații din oraș. Câțiva dintre artiștii care au format line-up-ul SISAF din acest an s-au alăturat și ei turului, astfel și-au prezentat personal lucrările și au răspuns deschis întrebărilor adresate de iubitorii artei stradale. Toate punctele de oprire sunt cuprinse în harta oficială a circuitului, ce a fost oferită gratuit participanților și care poate fi găsită în centrele de informare turistică. Turul de Artă Stradală presupune aproximativ două ore de mers relaxat cu bicicleta şi este gândit ca o ocazie inedită de a vedea și alte zone ale oraşului, nu doar centrul istoric.

Promovarea continuă

Lucrările realizate în acest an vor beneficia, în perioada următoare, de o semnalizare corespunzătoare. Astfel, vor fi instalate plăcuțe cu detalii în fiecare locație. În paralel, pe www.streetartfestival.ro și pe pagina de Facebook a festivalului vor fi publicate albume cu fotografii, alături de titlurile lucrărilor și explicațiile din spatele viziunii fiecărui artist.

În completarea activității artiștilor, Sibiu International Street ART Festival a propus un program diversificat, bogat în activități dedicate spiritului urban: workshop-uri, conferințe, proiecții şi concerte.

„Ediția din acest an a fost o reușită. Modul în care cuantificăm noi succesul față de alte festivaluri este însă diferit: pentru noi nu contează atât de mult cifrele, cât calitatea lucrărilor, care este una extrem de înaltă și în acest an, dar și faptul că putem oferi sibienilor o formă de artă care înfrumusețează zonele mai puțin privilegiate ale orașului. Misiunea noastră sperăm că va continua și anul viitor, fiind un proiect de lungă durată, planificat cu mult timp înainte”, a mărturisit Florina Vlad, directorul artistic al festivalului.

Retrospectiva ediției

Luni a avut loc premiera filmului documentar „Arta iese în stradă”, despre prima ediție a festivalului, în regia Mădălinei Țurcanu și cu Victor Luca Grecu la imagine. Apoi, viceprimarul Răzvan Pop i-a ghidat marți seara pe participanţi în turul de artă prin Sibiu. Zilele de marți și miercuri au fost dedicate și dansului stradal, realizat de trupa Kolorat în două locații din Sibiu – bd. Nicolae Bălcescu și în fața magazinului Dumbrava. Tot miercuri s-a desfășurat întâlnirea-dialog cu Lia și Dan Perjovschi, având tema „De ce pictăm ziduri?”. Alături de ei, la librăria Habitus, oameni cu interese în această zonă au îmbogățit discuția cu propriile perspective, printre care și artiștii invitați: Sebastian Pren, Claudiu Peța, Pisica Pătrată, Pandele, Saddo.

Ziua de joi a început cu un workshop susținut la Școala Gimnazială nr. 4 de artiștii Alexandra Zidariu, Lucia și Cătălin Precup. Participanții au învățat secrete ale street art-ului, iar rezultatele muncii lor practice pot fi văzute pe gardurile școlii. Tot joi, a avut loc conferința cu tema „Spațiul urban – al meu, al tău, al nostru”, susținută de Ciprian Ciocan și invitații săi la librăria Habitus. Seara  s-a încheiat cu un concert Răzvan Mate și DJ Adub în Piața Huet.

Weekend spectaculos

Vineri s-a desfășurat o expoziție/workshop cu un artist talentat, aflat la început de drum. Paul Dicoiu are doar 12 ani, dar înclinația sa către street art i-a adus un loc în programul festivalului. Seara de vineri a fost dedicată din nou muzicii. Au urcat pe scena din Piața Huet cei de la All This Band pentru un concert cu cover-uri. Sâmbătă seara, SISAF a oferit o porție dublă de muzică: întâi a cântat Sergiu Bolotă într-un format unplugged, apoi a urmat Cedry2k, care a adunat în fața scenei câteva sute de admiratori. Ziua de duminică a marcat finalul festivalului prin Street Art Tour 2016.

 Astrid FODOR | primar

„Mă bucur că am reușit să continuăm acest proiect care a avut un impact pozitiv de la prima ediție. Prin lucrările lor, artiștii au reușit să înfrumusețeze atât zone centrale, dar și să ducă această formă de artă în cartierele sibiene, dând un suflu nou clădirilor școlilor și liceelor de acolo. Observ tot mai multe proiecte pe Agenda Culturală care se îndreaptă spre cartiere, nu doar spre zona centrală, și consider un lucru bun încercarea de a atrage spre diverse forme de artă sibienii din tot orașul.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*