Arcadia Quartet, live în Stagiunea Camerală „Florescu-Fernandez & Friends”

Stagiunea Camerală „Florescu-Fernandez & Friends” aduce pe scena din Sibiu cel mai apreciat cvartet românesc al momentului la nivel internațional: Cvartetul Arcadia.

Concertul ATINS prin muzică // Arcadia Quartet //, organizat în parteneriat cu Radio România Muzical, va avea loc duminică, 1 noiembrie, de la ora 17:00, în Sala Oglinzilor a Forumului German din Sibiu și va putea fi urmărit exclusiv online pe paginile de FB Florescu-Fernandez & Friends, Radio România Muzical și pe site-ul LivestreamRomania.

Arcadia Quartet foto: Raluca Ciornea

Programul concertului include Cvartetul op. 131 de Ludwig van Beethoven și Cvartetul nr. 7 „Für Ullise” de Dan Dediu, compus în perioada de carantină din primăvara acestui an și care se cântă în primă audiție live online cu ocazia concertului de la Sibiu. Lucrarea a fost comandată special pentru proiectul „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera și este dedicată aniversării Beethoven-250.

Makcim Fernandez Samodaiev & Monica Florescu: „Este o bucurie nespus de mare pentru noi să putem invita în stagiunea noastră camerală un ansamblu atât de valoros, ce s-a impus cu rapiditate drept unul dintre cele mai bune din generația lor: Cvartetul Arcadia. Dorința noastră este ca Sibiul să ajungă un centru de referință al muzicii de cameră din România și intenționăm să contribuim în continuare la coagularea acestui fenomen cu noi artiști valoroși invitați din România și din afara țării. Pe fondul incertitudinii pe care o trăim cu toții acum, când evenimentele cu public se anulează de la o zi la alta, faptul că putem susține în continuare acest concert la Sibiu, este felul nostru personal de a lupta împotriva coronavirusului. Muzica nu poate fi oprită și vom face tot ce ne stă în putință pentru a o oferi în continuare publicului, în cele mai bune condiții.”

Înregistrarea concertului poate fi ascultată în primă audiție radiofonică chiar în ziua aniversării a 250 ani de la nașterea lui Ludwig van Beethoven, pe postul Radio România Muzical, în data de 17 decembrie, însoțită de interviuri cu interpreții și compozitorul Dan Dediu.

Dan Dediu despre Cvartetul nr. 7: „Am scris lucrarea în 2020, în timpul pandemiei de coronavirus, pentru admirabilul cvartet Arcadia și am intitulat-o Für Ulisse (Beethoven-Études) – Cvartet de coarde nr. 7 op.171. Cele cinci părți ale lucrării sunt concepute ca tot atâtea studii de caz ce adoptă aceeași atitudine de pornire: călătoria în posibil, în virtualul explorării unor căi de acces spre cotloane bizare ale muzicii lui Beethoven, pe care le preiau și le transform în expresie proprie. Mijloacele pe care le folosesc sunt inversările melodice, recurențele și combinațiile ritmice, dialogul instrumental, precum și fuziunile și deformările structurale.”

Concertul face parte din seria „Odae cum harmoniis”, un proiect realizat în parteneriat cu Forumul German Sibiu, cu sprijinul Guvernului României, prin Departamentul pentru Relații Interetnice.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*