ARB: „Nu divulgați niciodată datele bancare!”

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) avertizează asupra unui tip de fraudă prin care clienţii sunt manipulaţi să furnizeze datele bancare cu promisiunea falsă de obţinere de câştiguri din investiţii financiare, în special prin achiziţie de criptomonede, inclusiv prin platforme de tranzacţionare, potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES.

Sursa foto: AGERPRES

Astfel, clienţii sunt sfătuiţi să nu furnizeze datele bancare, să manifeste prudenţă şi să verifice temeinic ofertele primite.

„Persoanele vizate de astfel de fraude sunt contactate prin diverse canale de comunicare de către persoane care pretind că sunt reprezentanţi ai unor companii de investiţii sau platforme de investiţii care facilitează achiziţionarea de criptomonede”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, atacatorii solicită plata unor sume de bani ori datele contului/cardului bancar sau instalarea/utilizarea unei aplicaţii de control la distanţă. În schimbul promisiunilor false de câştiguri mari, fraudatorii conving persoanele vizate să furnizeze datele de acces la serviciile bancare online (Internet/ Mobile Banking), datele cardului bancar (număr card, codul de securitate de pe spatele cardului) şi coduri SMS.

De asemenea, persoanele sunt determinate să-şi instaleze aplicaţii prin care se permite accesul persoanelor neautorizate la telefon de la distanţă. Astfel, atacatorii ajung să aibă acces la conturile bancare, fapt ce determină posibilitatea efectuării de operaţiuni.

În unele cazuri, pentru a crea o aparenţă de credibilitate, demersurile sunt prezentate ca fiind promovate de o personalitate publică sau cu experienţă în domeniul financiar.

Potrivit ARB, persoanele dornice de câştiguri substanţiale şi rapide riscă să nu poată retrage sumele investite dacă fac vreun transfer de bani sau să fie victime ale fraudelor prin divulgarea datelor contului sau cardului bancar.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*