Angajatorii, obligați să aplice măsuri pentru protecția angajaților pe caniculă. Ce condiții trebuie să aibă salariații

Angajatorii au obligaţia să aplice anumite măsuri în perioadele cu temperaturi extreme, cum sunt cele anunţate de meteorologi pentru zilele de marţi şi miercuri.

Sursa foto: Arhiva Mesagerul de Sibiu

Măsurile trebuie să vizeze protecţia şi menţinerea stării de sănătate a angajaților, scrie Monitorul de Cluj.

Astfel, pentru ameliorarea condiţiilor de muncă angajatorii trebuie să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, să asigure ventilaţie la locurile de muncă, să alterneze efortul dinamic cu cel static şi perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

De asemenea, măsurile pe care angajatorii au obligaţia să le respecte pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea de duşuri.

„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11: 00 şi după ora 17:00; întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care această nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă, potrivit agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, măsurile în perioada cu temperaturi extreme se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv. Se vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind muncă la temperaturi extreme.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*