ALERTĂ! Râul Cibin din Sibiu, poluat cu produs petrolier

Angajații Apelor Romane Olt – Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Sibiu au fost sesizați marți despre o posibilă poluare pe râul Cibin. Analizele au confirmat astăzi poluarea, iar angajații SGA au izolat în acest moment unda de poluare prin montarea a două sisteme de absorbție a poluantului.

Foto: Apele Române Facebook
Marți, 24 octombrie 2023, ora 16.30, angajații  de la Apele Romane Olt – Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Sibiu au fost sesizați prin 112 în legătură cu o poluare cu produse petroliere a râului Cibin, însă sursa de poluare a fost confirmată abia astăzi în jurul orei 10.00, în urma unei noii inspecții la fața locului. Anterior, au fost efectuate mai multe controale în zonă, atât ieri, cât și azi, timp de mai multe ore, în mai multe puncte.
”După confirmarea poluării, Laboratorul de Calitate a Apei Sibiu, alături de echipa de inspectori, s-au deplasat împreună în zonele afectate.
Specialiștii noștri de la laborator au luat probe de apă din trei puncte: în amonte, în aval de punctul de poluare și a treia, direct la sursa de poluare.
Formația de intervenție de la Sibiu a izolat în acest moment unda de poluare prin montarea a două sisteme de absorbție a poluantului.
Din acest motiv, nu există riscul ca unda de poluare să ajungă în localitățile din aval de Sibiu. De altfel, în aval de Sibiu, pe râul Cibin, nu există nici o captare de apă în vederea potabilizării.
Până la această oră, nu s-a constatat mortalitate piscicolă.
În funcție de rezultatele obținute la analizele de laborator, se va stabili sursa exactă, cantitatea de poluant, precum și sancțiunea contravențională aplicată poluatorului”, au transmis reprezentanții Apelor Române.
Conform unor surse din cadrul SGA, poluarea a fost sesizată în zona de la intersecția străzilor I. Neculce cu Malului, iar poluatorul a fost deja identificat.
Conform Legii Apelor, cuantumul amenzii va fi calculat și ținând cont de faptul că poluatorul nu a anunțat poluarea și nici nu a luat măsuri imediate pentru a o stopa. De asemenea, i se va impune și decontarea costurilor generate de operațiunile de depoluare efectuate de către echipele noastre.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*