Alertă alimentară! Pește contaminat cu Listerie, retras din mai multe magazine

Un mare lanț de supermarketuri din România retrage două tipuri de pește de pe piață. Cele două tipuri de pește sunt contaminate cu Listerie.

Foto: Captură ANSVSA

Două tipuri de file de somon norvegian afumat au fost retrase de la vânzare din magazinele Carrefour şi rechemate de clienţi din cauza prezenţei bacteriei Listeria monocytogenes.

Persoanele care au cumpărat acest produs sunt sfătuite să nu îl consume şi să îl returneze. Totodată, cei care au consumat acest produs şi au febră, cu sau fără dureri de cap, sunt sfătuiţi să meargă la medic, întrucât simptomele pot sugera listerioza, boală potenţial gravă, cu un timp de incubaţie de până la opt săptămâni.

„Se recomandă persoanelor care dețin produse din loturile descrise mai sus să nu le consume ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Persoanele care au consumat produsele menționate mai sus și care prezintă febră simplă sau însoțită de dureri de cap, sunt rugate să consulte medicul și să raporteze acest consum. Femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută, precum și cele în vârstă trebuie să acorde o atenție deosebită acestor simptome. Aceste simptome pot sugera listerioza, boală potențial gravă, cu un timp de incubație de până la opt săptămâni”, au transmis reprezentanții ANSVSA.

Despre bacteria listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes este o bacterie Gram-pozitivă, care cauzează listerioză și care poate supraviețui în prezența sau absența oxigenului. Aceasta este destul de periculoasă, pentru că se poate dezvolta și reproduce în interiorul celulelor gazdă.

Listeria monocytogenes este unul dintre agenții patogeni ai virusului alimentar cel mai virulent, având 20-30% dintre infecțiile cu listerioză alimentară.

Această bacterie poate infecta mai multe părți din organism: creierul, membranele măduvei spinării sau fluxul sângelui prin ingerarea alimentelor care sunt contaminate. Astfel de alimente pot fi laptele nepasteurizat sau alimente/cărnuri crude. Listerioza poate să ne afecteze orice organ și are complicații ca septicemie, endocardită sau meningoencefalită.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*