Adio înghesuială! Încep lucrările de extindere a terminalului plecări de la Aeroportul Internațional Cluj

Noua investiție constă în extinderea actualului terminal de pasageri plecări, atât la parterul clădirii, cât și la etajul acesteia, inclusiv prin suplimentarea numărului porților de îmbarcare destinate zborurilor interne și externe.

Foto: Facebook Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, demarează proiectul „Extindere Terminal Pasageri Plecări pe Latura de Nord”. Investiția se ridică la suma de 74 milioane de euro!

Marți, conducerea aeroportului va prezenta proiectul de extindere a terminalului de plecări pasageri pe latura de Nord.

7 milioane de pasageri până în 2040 la Cluj

„În noua configurație, terminalul va asigura o creștere a capacității de procesare și a gradului de confort al pasagerilor, raportate la nevoile viitoare ale activității aeroportului clujean. Finalizarea proiectului va duce la extinderea cu 7.200 de metri pătrați a suprafeței terminalului pasageri plecări și cu 9.000 de metri pătrați a platformei de staționare aeronave”, transmit reprezentanții Aeroportului Internațional Cluj, citați de Monitorul de Cluj.

Odată cu finalizarea lucrărilor, va fi optimizată gestionarea fluxului de pasageri în intervalele de timp aglomerate, în special la orele de vârf, cu desfășurarea în condiții corespunzătoare a activității aeroportuare.

„Este foarte important să pregătim creșterea de trafic ce va veni. Prin această extindere noi vom dubla suprafețele de grupare la interne și externe (…) Avem un plan coerent și considerăm că în 2040 vom ajunge la 7 milioane de pasageri. Până facem un nou terminal această extindere este foarte importantă”, a declarat David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj.

Prin această investiție se urmărește o mai bună separare fizică a fluxurilor pentru zborurile interne și internaționale, creșterea numărului de filtre de control pentru procesarea pasagerilor în orele de vârf, asigurarea unui acces facil între cele două nivele ale terminalului prin realizarea unor scări/lifturi etc.

Ce presupune investiția?

Noua investiție constă în extinderea, pe latura nordică, a actualului Terminal de Pasageri Plecări, atât la parterul clădirii, cât și la etajul acesteia, inclusiv prin suplimentarea numărului porților de îmbarcare destinate zborurilor interne și externe.

Vor fi, astfel, amenajate trei noi porți de îmbarcare, din care una destinată traficului intern și două pentru cel extern. La finalul lucrărilor de construire, Aeroportul clujean va deține nu mai puțin de patru porți de îmbarcare destinate zborurilor interne și opt porți de îmbarcare pentru plecări internaționale.

Proiectul „Extindere Terminal Pasageri Plecări pe Latura de Nord” este cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Valoare totală a proiectului este de 365.708.900 lei din care suma de 129.618.899 lei este asigurată de Uniunea Europeană. Lucrările sunt prevăzute să dureze, conform contractului de execuție, 24 de luni.

Construirea unui nou terminal de pasageri ar putea fi posibilă din anul 2025

Potrivit directorului Aeroportului „Avram Iancu” Cluj, această extindere a terminalului va fi una temporară, deoarece ei speră că în anul 2025 vor începe construcția unui nou terminal de pasageri.

„Această extindere este doar temporară până când vom începe construcția unui nou terminal de pasageri. Noi sperăm ca aproximativ în 2025 să începem construcția la un terminal nou de pasageri, s-a amânat din cauza crizei Covid și prin noul terminal de pasageri, prin investițiile pe care le mai facem să asigurăm condițiile pentru 7 milioane de pasageri”, a adăugat David Ciceo.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*