Actul sexual cu un minor sub 16 ani va fi considerat viol

Orice act sexual comis de o persoană adultă cu un minor care nu a împlinit 16 ani se va considera viol şi se va pedepsi cu închisoarea de la 7 la 12 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi, cu excepţia cazului în care diferenţa de vârstă între persoane respectivă şi victimă nu depăşeşte cinci ani, conform unui act normativ adoptat miercuri de Camera Deputaților. La acest moment, vârsta consimţământului sexual este 14 ani. Prevederile vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

Foto: pexels.com

S-au înregistrat 267 voturi „pentru” şi 6 abţineri, conform Agerpres.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, astfel că legea merge la promulgare.

Actul normativ modifică şi completează legile 286/2009 şi 135/2010 și stabileşte că vârsta consimţământului sexual va crește de la 14 la 16 ani, iar infracţiunea de viol asupra unui minor va fi incriminată distinct, la fel şi cea de agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor. Totodată, prevede înlăturarea imprescriptibilităţii infracţiunii de pornografie infantilă.

De asemenea, întreţinerea oricărui act de natură sexuală cu un minor care practică prostituţia se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă, faţă de 3 luni – la 2 ani cât este în prezent.

Închisoare de până la 15 ani

Actul normativ mai prevede că pedeapsa este de închisoare de la 7 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi în cazul violului asupra unui minor care a împlinit vârsta de 16 ani.

Deputaţii au introdus un text nou care prevede că pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi dacă faptele sunt comise în una din următoarele împrejurări:

  • a) fapta a avut ca urmare vătămarea corporală sau a pus în pericol viaţa victimei în orice alt mod;
  • b) fapta a fost săvârşită asupra unei femei gravide;
  • c) în urma faptei, victima rămâne însărcinată;
  • d) victima se află într-o stare de vulnerabilitate vădită, cauzata de vârstă, boală, handicap fizic sau psihic ori o situaţie de dependenţă; e) fapta a fost comisă prin folosirea unei arme sau prin ameninţarea cu aceasta;
  • f) victimei i s-a administrat, fără ştiinţa sa sau împotriva voinţei sale, alcool sau orice substanţă care îi afectează discernământul sau controlul acţiunilor sale.

Și tentativa la infracţiuni se va pedepsi, mai prevede actul normativ, scrie Hotnews.

De asemenea, s-a introdus un articol separat referitor la violul săvârşit asupra unui minor: „Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise de un major cu un minor care nu a împlinit 16 ani se pedepseşte cu închisoarea de la 7 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”. Fapta nu constituie infracţiune dacă diferenţa de vârstă între făptuitor şi victimă nu depăşeşte 5 ani, mai prevede actul normativ adoptat.

Continuă AICI:

Tags: , , ,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*