A fost târnosit altarul bisericii Mănăstirii Nașterea Maicii Domnului din Nocrich

Vineri, în ziua sărbătorii „Nașterii Maicii Domnului” altarul mănăstirii cu același Hram de la Nocrich a fost târnosit de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, informează mitropolia-ardealului.ro.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

Locașul de cult al noii mănăstiri întemeiate în anul 1990, pe locul unui fost așezământ monahal distrus de prigonitorul Bukow, a fost ctitorit de către obștea mănăstirii, sub îndrumarea și cu osteneala preacuvioasei maici starețe, monahia Marina Matei, și a preacuviosului Protos. Teodor Popa, duhovnicul mănăstirii, fiind susținuți și de binecredincioșii din împrejurimi și de pretutindeni.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

Credincioşii din comuna Nocrich și de pretutindeni au trăit clipe de bucurie duhovnicească la Praznicul „Nașterii Maicii Domnului”, când Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a binecuvântat lucrările efectuate în ultimii ani la biserica mare a mănăstirii.

În soborul slujitor s-au aflat, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Agnita, pr. Andrei Iancu, Protos Emilian Man, Marele Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Sibiu,  diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare. Alături de obștea mănăstirii s-au mai aflat Ciprian Olinici, secretar de stat pentru culte,Adrian Mușoaie primarul comunei Nocrich și personalități de seamă ale Sibiului.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre dubla misiune a Maicii Preacurate, precum și despre minunea nașterii sale.

Făcând referire la începutul anului bisericesc  ierarhul a arătat că „sărbătoarea aceasta cu care începem anul bisericesc ne dă putere şi curaj, aducând cinstire celei mai apropiate şi dragi fiinţe – mama. Fiecare dintre noi recunoaştem că am venit pe lume prin jertfa şi dăruirea mamei noastre. Mamele noastre nu se mai raportează acum la Eva cea dintâi, ci la Maica Preacurată, care este cea mai apropiată fiinţă de Fiul ei pe care L-a purtat în pântece”.

Lucrările la biserica nouă, târnosită vineri, au început în anul 2004, iar în anul 2008 s-a oficiat prima Sfântă Liturghie. Biserica a fost construită din cărămidă, pe o structură de beton, după un plan întocmit de arhitectul Dorin Adam Ștefan. Ea are formă de cruce, cu două abside laterale semicirculare și o turlă centrală. Locașul de cult are lungimea de 27 de metri și lățimea de 12 metri, iar turla centrală are o înălțime de 16 metri.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

La finalul Sfintei Liturghii Înaltpreasfințitul părinte Laurențiu a acordat protos. Teodor Popa, duhovnicul mănăstirii ordinul ctitoricesc „ Mitropolit Ioan Mețianu” pentru clerici, maicii starețe, monahia Marina Matei Ordinul „Anastasia Șaguna”, iar Ciprian Olinici, secretar de stat pentru culte, a primit în dar o icoană a Maicii Domnului. Totodată, au fost acordate acte de cinstire celor care au ajutat la ridicarea bisericii, precum și pentru obștea mânăstirii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*