A cântat pentru regele Spaniei, iar azi concertează la Sibiu! Josu de Solaun deschide ediția a XXIII-a a concursului „Carl Filtsch”

Cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului-Concurs de Interpretare Pianistică şi Compoziţie „Carl Filtsch” debutează diseară, la Sala Thalia.

Ceremonia de deschidere va fi urmată de un recital de pian susținut de Josu de Solaun, laureat al Secţiunii Pian a Concursului Internațional ”George Enescu” 2014.

Josu de Solaun

33 de concurenţi din nouă ţări (Bulgaria, Rusia, Germania, Taiwan, Republica Moldova, Ucraina, Coreea de Sud, China și România) s-au înscris la ediţia cu numărul 23 a Concursului de Interpretare Pianistică şi Compoziţie „Carl Filtsch”. Aceștia sunt împărțiți pe trei categorii de vârstă, iar suma totală a premiilor pentru cele trei categorii este de aproximativ 10.000 de euro.

Prima seară a festivalului are în program, după ceremonia de deschidere de la ora 19, un recital de pian susținut de Josu de Solaun din Spania. În calitate de câștigător al Premiului I la Secțiunea Pian, în cadrul Concursului Internațional ”George Enescu” – ediția a XIII-a, pianistul spaniol Josu de Solaun a fost invitat să susțină concerte în lumea întreagă. Este singurul pianist din Spania care a câștigat atât concursul ”George Enescu”, cât și concursul ”Jose Iturbi” (Valencia) și a fost invitat recent la o întâlnire într-un cadru privat de către regele și regina Spaniei la Palatul Regal, în urma câștigării râvnitului premiu de la București. A înregistrat integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu pe trei CD-uri pentru casa de discuri NAXOS Grand Piano și Les Noces de Stravinsky, cu dirijorul Joann Falletta. Josu de Solaun a absolvit studiile la Manhattan School of Music, unde a studiat cu Nina Svetlanova și Horacio Gutierrez. În prezent, îmbină activitatea concertistică cu cea didactică la S. Houston State University, călătorind intens între New York și Houston.

Josu de Solaun

Festivalul-Concurs Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție ”Carl Filtsch” continuă cu audițiile concurenților la Sala Thalia, în perioada 4-7 iulie, urmând ca, duminică, 8 iulie, să se desfășoare festivitatea de decernare a premiilor și concertul de gală al laureaților.

Toate probele de concurs pot fi urmărite live pe pagina www.filarmonicasibiu.ro, fiind acordat – pe baza vizualizărilor – și un premiu special al publicului.

Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu. Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria municipiului Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*