A apus Steaua Roșie!

Una din cele mai vechi fabrici de confecţii din municipiul Sibiu, Sib Dress SA, care făcea haine pentru magazinele Steilmann, se va închide din 13 martie. Aici sunt angajaţi 138 de oameni, dintre care o parte deja şi-au găsit alte locuri de muncă.

„Noi am primit o notificare de la o fabrică care are care obiect de activitate fabricarea articolelor de îmbrăcăminte. Deci, prima notificare a fost făcută către noi în 27 ianuarie, în care spunea că spunea că urmează să fie concediate un număr de 122 de persoane, începând cu data de 13 martie. S-au acordat servicii de preconcediere în luna februarie“, a precizat Dana Radu, consilier superior în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sibiu, pentru Agerpres.

Fabrică de tradiție

În fabrica sibiană de confecții înființată în 1949 au lucrat, în total, 138 de angajaţi, dar 16 lucrători deja şi-au găsit alte locuri de muncă, susține Dana Radu. Restul oamenilor care urmează să îşi piardă joburile vor fi consiliaţi de cei de la AJOFM Sibiu şi ajutaţi să îşi găsească locuri de muncă sau să urmeze cursuri.

Sib Dress SA este fosta întreprindere Steaua Roşie de dinainte de 1990, o unitate cu tradiție în fabricarea hainelor, care producea pentru clienți germani și în perioada comunistă. După restructurarea din 1992, Sib Dress a avut parte de suișuri și coborâșuri, dar de data aceasta omul de afaceri Romeo Pomponiu, proprietarul lanțului Steilmann, a decis să o închidă definitiv.

„Este ceva natural“

Directorul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) din Sibiu, Eugen Iordănescu, crede că închiderea acestei fabrici nu este un fenomen izolat, fiind o problemă mai mare a producătorilor de haine din România, care s-au bazat doar pe costuri mici de producţie, ceea ce nu mai este cazul în prezent.

„Este una din cele mai sensibile forme de activitate, pentru că, dacă o parte s-au bazat pe lohn şi pe producţie de piaţa externă, toate acestea fug spre Est, de ani şi ani de zile. Nu am semnale de concedieri, avem de ani de zile semnale foarte importante că o bună parte din producţie care e bazată pe lohnul pentru pieţele occidentale, se tot duce spre Est, pentru că nivelul de trai din România creşte, condiţiile sunt tot mai apropiate de cele din Europa, ca atare, aşa cum au venit din Germania sau din Franţa la noi, pentru aceste condiţii mai bune de producţie, pleacă spre pieţele emergente. Rămân în picioare cei care produc pentru piaţa internă, pentru vânzare directă, dar nu sunt foarte mulţi“, a precizat, pentru Agerpres, Eugen Iordănescu.

Sib Dress SA este fosta întreprindere Steaua Roşie, care producea pentru clienți germani și în perioada comunistă

Directorul CCIA Sibiu crede că, în România, producătorii din acest domeniu vor migra către alte ţări din Est, unde salariile sunt mai mici, deci manopera implică costuri mai reduse.

„Este o industrie care depinde foarte mult de manoperă, drept urmare, ca să facă faţă de concurenţa globală, producătorii fug spre zone de manoperă mai mică. Aşa au venit în România, aşa au venit la noi, pentru că aveam zonă de manoperă mai mică. Este ceva neplăcut, mai ales dacă eşti în întreprinderea respectivă sau eşti proprietar, dar, în acelaşi timp, este ceva natural şi în piaţa asta, toată lumea ştia că asta se va întâmpla mai devreme sau mai târziu“, a mai spus Iordănescu.

Locuri de muncă vacante

În această săptămână, la nivelul judeţului Sibiu sunt disponibile 1.062 locuri de muncă vacante, oferite de 91 angajatori, informează AJOFM Sibiu. Din totalul locurilor de muncă, 20 se adresează persoanelor cu studii superioare (agent servicii client, analist resurse umane, formator, inginer în industria alimentară, inginer instalaţii pentru construcţii, şef birou calitate etc.), în timp ce 1.042 sunt pentru persoane fără studii superioare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*