7.500 de bilete pentru FITS

Teatrul Naţional „Radu Stanca“ a pus în vânzare primul set de bilete pentru cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), ce va avea loc anul acesta în perioada 12 – 21 iunie.

fantoma-e-aici-2Biletele sunt valabile pentru 41 de spectacole de teatru, dans şi muzică, urmând ca până la începutul lunii mai să fie anunţat programul complet de spectacole al ediţiei. Programul ediţiei din acest an a FITS continuă tradiţia unei oferte culturale la cel mai înalt nivel şi propune o călătorie în jurul lumii prin intermediul unora dintre cele mai dinamice companii de teatru.

Capodopere din Răsărit

Deţinător al titlului de „Teatrul anului” în 2005 şi 2008, Deutsches Theater Berlin reprezintă una dintre cele mai valoroase mişcări teatrale europene şi vine la Sibiu cu „Mameloschn – Limba în care să ne înţelegem cu toţii/Mother Tongue Mameloschn”, în regia lui Brit Bartkowiak. Polski Theatr este gazda unora dintre cei mai prolifici creatori europeni, producând spectacole ale unor figuri marcante ca Jerzy Jarocki şi Krystian Lupa. Anul acesta, compania poloneză va fi prezentă în România cu spectacolul „Courtney – o iubire nemaivăzută/Courtney Love”. Teatrul Naţional „Kote Marjanishvili“ din Georgia va fi reprezentat de regizorul Levan Tsuladze cu producţia „Însemnările unui nebun/Mad Man’s Story”, un punct de referință în reinventarea teatrului modern.

Spectacole renumite

Unul dintre cele mai importante teatre de limbă germană din lume, Teatrul Naţional din Viena, este invitat în România cu „Moscova mahmură/Moscow – Petushki”, o capodoperă postmodernistă în regia lui Felicitas Braun. De asemenea, Klaus Maria Brandauer, distins cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes („Mephisto” – 1981), nominalizat la Premiile OSCAR pentru cel mai bun actor în rol secundar („Out of Africa” – 1986), va fi prezent la Sibiu cu spectacolul „Ultima bandă a lui Krapp / Krapp’s last Tape”, în regia lui Peter Stein, un spectacol ce aduce un omagiu lui Samuel Beckett. Eimuntas Nekrosius, unul dintre cei mai bine cotaţi regizori ai momentului, revine la Sibiu cu spectacolul „Cartea lui Iov/Book of Job” al companiei Meno Fortas Theatre. Daniel Veronese, una dintre cele mai importante personalităţi teatrale din America de Sud, prezintă în premieră europeană „Despre lumea periculoasă a animalelor – Mieii / The Lambs”, o montare provocatoare prin forţa actorilor într-un mediu auster şi minimalist.

Nici gazdele nu se lasă mai prejos

Teatrul sibian îşi întăreşte, totodată, poziţia de lider prin prezenţa unor producţii semnate de Radu Afrim, Mihai Măniuţiu, Silviu Purcărete, Charles Muller şi Kazuyoshi Kushida. Ediţia din acest an continuă seria fascinantă a marilor spectacole de dans contemporan. Aflat pentru prima dată la noi în ţară, coregraful Barak Marshall prezintă „Ţara Miracolelor/Wonderland”, o producţie unică ce exploatează esenţa energetică a dansatorilor de la Inbal Dance Theatre Company (Israel), oferind o nouă perspectivă asupra umanităţii prin tehnica mişcării descompuse. Una dintre cele mai provocatoare dansatoare din China, Jin Xing (al cărei nume se traduce literalmente „steaua de aur”) şi compania acesteia, Jin Xing Dance Theatre Shanghai, prezintă la Sibiu spectacolul „Vreau să fiu altfel/Different Loneliness”, într-o coregrafie graţioasă, subtilă, cu un impact vizual răvăşitor. Producţia va aduce pe scenă, pe lângă cei 15 dansatori ai companiei, şi un grup de nouă muzicieni din Mongolia Centrală. Sengiku Bando, unul dintre cei mai cunoscuţi dansatori tradiţionali din Japonia, prezintă în premieră mondială o nouă versiune a „Legendei celor 47 de samurai/The Another Chushingura”, o creaţie cu rădăcini în teatrul clasic Kabuki şi reinventată printr-o nouă estetică a limbajului corporal.

Gigi Căciuleanu – un nou spectacol de teatru coregrafic

„Imagine all the people” (Opera Naţională Română Iaşi) propune o serie de povestiri scurte, confesiuni despre oameni remarcabili prin care autorul revarsă imagini poetice în toate formele sale de dialog. Ca o premieră în programul festivalului, dansatorul şi coregraful austriac de origine turcă, Ziya Azazi aduce unul dintre cele mai elegante dansuri din patrimoniul universal: „Dervish”. În procesul de formare a individualităţii şi dansului său, Ziya Azazi a fost influenţat de sufism, o filozofie existenţială în centrul căreia se află misticismul, creaţiile sale purtând amprenta unor reprezentaţii spectaculare de neuitat. Cu siguranţă că unul dintre cele mai aşteptate spectacole de la Sibiu din acest an va fi „Flamenco de 5 stele/Flamenco 5 stars”. Cinci dintre cei mai renumiţi dansatori spanioli (Jesus Carmona, Lola Greco, Karime Amaya, Jose Maldonado, Ana Arroyo) vor fi prezenţi în premieră împreună pe scenă, la Sibiu, pentru a o incursiune în arta dansului clasic spaniol, de la începuturi până în prezent.

Ediţia cu numărul 22

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu va marca în acest an, un deceniu de la înfiinţarea Festivalului SoNoRo printr-un concert cu lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski, Claude Debussy/ Jasha Heifetz, Edward Elgar, Georges Boulanger şi Johannes Brahms.  Cea de-a 22-a ediţie a FITS va reuni, timp de zece zile, participanţi din 70 de ţări, ce vor prezenta 380 de evenimente în 66 de spaţii de joc, aşteptând zilnic un public estimat la 62.000 de spectatori. FITS reprezintă cel mai complex festival anual din România, fiind recunoscut internaţional ca cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa ca amploare, după cel de la Edinburgh (Marea Britanie) şi cel de la Avignon (Franţa). Accesul publicului se face pe baza tichetelor emise la Agenţia Teatrală din Sibiu, bd. Nicolae Bălcescu nr. 17 (de luni până vineri între orele 11.00 şi 18.00, iar sâmbăta între orele 11.00 şi 15.00), precum şi în reţeaua naţională a magazinelor Domo, Germanos, Orange şi Vodafone, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti sau online pe eventim.ro. Intrarea este liberă pentru evenimentele în aer liber, precum şi la evenimentele speciale (conferinţe speciale, spctacole-lectură şi film)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*