40 de copii cu autism, ajutați să se recupereze cu ajutorul câinilor de terapie de către o asociație din Sibiu

Acceptarea necondiționată pe care câinii o manifestă față de oameni este “motorul” terapiei și activităților asistate de animale, explică Alexandra Nicula-Stăncescu, președintele Asociației Incluziv.

„2 aprilie reprezintă Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, iar în întreaga lume este celebrată prin diferite evenimente, toate marcate prin culoarea albastru. Noi, lângă albastru adăugăm auriu, de la culoarea blănii câinilor noștri de terapie, care prin pregătirea și calitățile lor oferă motive de bucurie și progres în recuperare copiilor cu dizabilități și, cu precădere copiilor cu tulburare de spectru autist. Beneficiile aduse de câinii de terapie în recuperarea copiilor cu T.S.A. sunt multiple, diversificate și vizează întreaga dezvoltare a acestora. Terapia asistată de animale, privită ca terapie adjuvantă pentru terapiile convenționale, oferă beneficiarilor săi oportunități unice de progres, contribuie la reducerea anxietății și la scăderea fecvenței comportamentului opozant și creează un cadru terapeutic flexibil și mai prietenos cu copiii.
De-a lungul celor 6 ani de activitate în cadrul terapiei asistate de animale, echipa noastră a întâlnit aproximativ 40 de copii5 cu tulburare de spectru autist care au beneficiat de ședințe de terapie asistată de animale individuale sau de grup. Beneficiile vizibile înregistrate timp scurt au dus la schimbări atât în evoluția copiilor, cât și în viața de zi cu zi a acestora, în câteva cazuri, familiile lor având acum și un membru patruped”, a declarat Alexandra Nicula-Stăncescu.

Pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, fotograful Fabrice Droulers prezintă expoziția de fotografie „aproape”, prin care împărtășește o perspectivă subiectivă asupra copiilor cu afecțiuni din sfera autismului prin evidențierea legăturii umane care ne unește dincolo de diferențele de exprimare. Expoziția este realizată cu sprijinul Fundației „Un copil, o speranță” (UCOS) și poate fi vizitată în sala expozițională a Primăriei Sibiu din Piața Mare, în perioada 2-5 aprilie.

Primăria se alătură manifestărilor și evenimentelor organizate pentru a evidenția acestă zi specială pentru copiii cu afecțiuni din sfera autismului, dar și pentru familiile acestora.  “Pe lângă suportul pe care Primăria Sibiu îl oferă constant Centrului de Terapie şi Recuperare pentru copii cu afecţiuni din spectrul autist „Caleidoscop”, vom ilumina și anul acesta în albastru Turnul Sfatului și sediul Primăriei Sibiu din Piața Mare, în semn de solidaritate”, a anunțat primarul Astrid Fodor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*