300 de chitariști din toată țara au celebrat moștenirile muzicii rock și folk, la Sibiu Guitar Meeting 2020

Sâmbătă, 19 septembrie, Sibiul a devenit din nou polul de întâlnire al chitariștilor români la festivalul dedicat lor, Sibiu Guitar Meeting. Concertul Manifest, dar și restul activităților din program, au reușit să reunească sute de persoane din diferite generații în jurul pasiunii lor comune – cântatul la chitară.

Concertul colectiv al celor 300 de chitariști veniți la Sibiu din toate colțurile țării a fost cel mai spectaculos și de impact moment din întregul festival. Deși publicul a fost restrâns în locație, datorită condițiilor actuale, evenimentul a fost transmis pentru prima dată online, integral. Până în acest moment, înregistrarea concertului a adunat aproape 50.000 de vizualizări.

O serie de artiști mari, autori ai pieselor din playlist, au urcat pe scenă de-a lungul serii și au acompaniat sutele de chitariști cu vocea. Adrian Despot de la Vița de Vie a interpretat cunoscutul cântec “Praf de stele”, Mircea Vintilă ne-a încântat cu două piese etalon – “Vinovații fără vină” și “Adio, deci pe curând” de Pasărea Colibri, Emeric Imre a participat pentru prima dată la eveniment și a cântat “Nebun de alb”, frații Dincă de la formația Trooper au urcat pe scenă, unde au interpretat piesa “Trec anii (Zi după zi)”, Paul Radu de la Antract a cântat “Trebuie să crezi” și “Iubirea”, iar Florin Grigoraș de la Riff a pregătit cântecul “În loc de bun rămas”. Alături de ei, o serie de artiști cunoscuți și iubiți pe plan local și nu numai, au preluat microfonul și instrumentele de-a lungul serii: Maria Cojocaru, Sofia Murăruș, Diana Toader, Moldovan Adrian, Marius Borcoman și alții.

Manole, chitaristul trupei Antract și mentor al programului “Pune Mâna pe Chitară”, este artistul care a pus în scenă întregul show și totodată profesorul care, prin intermediul tutorialelor video online, a ajutat chitariștii din toată țara să învețe toate cele 20 de cântece folk și rock incluse în playlist.

Tema ediției 2020 a Sibiu Guitar Meeting a fost “Legacy”, ce a invitat la o celebrare a moștenirii lăsată de mai marii artiști ai muzicii rock, români și internaționali; moștenirea fiind un cadou al trecutului, care ajută la crearea unui viitor mai bun.

 

Activități conexe pentru chitariști și publicul larg

Sibiu Guitar Meeting este un proiect complex, care reușește an de an să contureze un program de interes pentru comunitatea de chitariști și nu numai. O serie de proiecte unice s-au desfășurat și la această ediție, de-a lungul celor 3 zile de festival.

Sibiu Acoustic Nights a adus publicului consumator de muzică bună o serie de 4 concerte acustice desfășurate în aer liber. Vineri, Adrian Despot și Cezar Popescu de la Vița de Vie au pregătit o selecție de piese cunoscute din cariera lor de aproape 25 de ani, pe care le-au interpreta la chitară și voce. Sâmbătă, membrii formației Trooper au încântat publicul cu un show energic, iar duminică, artiștii folk Mircea Vintilă și Emeric Imre au susținut fiecare câte un concert în Piața Habermann, în fața sutelor de persoane din public.

Guitar After Life Expo este finalitatea unui proiect de colectare a chitarelor vechi și de recondiționare a acestora. O parte dintre instrumente au fost pictate în cadrul acțiunii Painted Sounds de către elevi ai Liceului de Artă din Sibiu, în timpul Concertului Manifest, pe baza sunetelor ascultate. Restul instrumentelor au fost recondiționate în cadrul proiectului Guitar Art Craft, astfel fiind transformate în noi obiecte decorative, pe principiul do-it-yourself: veioze, cuiere, noptiere, rafturi și accesorii pentru pereți. În final, toate creațiile au fost expuse timp de 2 zile în Piața Habermann și au fost admirate puternic de către publicul larg.

Anul acesta, cântările de stradă din seria Street Guitar au pus într-o altă lumină 3 zone cheie din Sibiu. O serie de grupuri de chitariști din Craiova, Făgăraș și Sibiu au pregătit momente muzicale unice, pe care le-au pus în scenă în Piața Mică, Piața Schiller și strada Centumvirilor, reușind să oprească zeci de trecători pentru un moment de deconectare totală.

De asemenea, pentru al treilea an consecutiv, Cezar Popescu și Cosmin Lupu au revenit la Sibiu pentru a susține workshop-ul de creație și producție muzicală „Chitarist 2.0.. Atelierul s-a desfășurat duminică, 20 septembrie și a implicat nu doar explicații teoretice, cât mai ales exerciții practice. Finalitatea masterclass-ului este o piesă la care toți participanții și-au adus aportul muzical.

În final, proiectul Young Revolution este o continuare firească a activităților organizate sub același nume în cadrul ultimelor ediții ale festivalului. În timp ce anii trecuți trupele tinere din toată țara erau invitate la Sibiu, unde cântau în prima seară de eveniment, anul acesta tinerii artiști sunt promovați intens, prin diferite canale de comunicare. Sibiu Guitar Meeting a lansat deja CD-ul Young Revolution, o compilație muzicală ce reunește piese originale ale unor trupe tinere din toată țara. Fiind un produs cultural unic, acesta a fost vândut în cele 3 zile de festival, dar va fi distribuit și în alte locații partenere din toată țara. Banii încasați vor ajunge în contul Fondului Pune Mâna pe Chitară și vor fi folosiți pentru a susține educația muzicală a copiilor, prin proiectele demarate de Asociația Culturală Play.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*