2023, an de recunoaștere internațională pentru Teatrul Național Radu Stanca

În anul care se încheie peste doar câteva zile, Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu a primit numeroase distincții atât din țară cât și din străinătate.

Foto: Arhivă

Astfel, în luna martie a acestui an Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu i-a fost conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, de către Președintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, „în semn de apreciere pentru profesionalismul și dăruirea cu care s-a pus, timp de generații, în slujba artei și a publicului, cât și pentru contribuția adusă la afirmarea pe plan intern și internațional a valorilor culturii românești”.

Tot în luna martie, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a primit, în Spania, Premiul pentru Cultură și Festivaluri Castelló (Premio Cultura y Fiestas Ciudat de Castelló) acordat de Primăria Castelló de la Plana și Fundația Moros d’Alqueria.

La 25 aprilie 2023, Ofelia Popii a câștigat Trofeul Gopo 2023 pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul Nicoleta din filmul ”Om Câine / Man and Dog”

În luna mai, Ofelia Popii, a primit premiul de excelență în cadrul celei de-a XXII-a ediție a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM).

La 12 iunie 2023 Cendana Trifan a primit Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul Fiica din spectacolul „Mamă” de Marta Barceló, regia Mariana Cămărășan.

În luna iunie, Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a acordat prima Distincție de Excelență a Ministerul Culturii lui Constantin Chiriac.

În luna septembrie Constantin Chiriac a primit din partea Președintelui Statului Israel, Isaac Herzog, recunoașterea meritului pentru contribuția extraordinară pe care a avut-o la dezvoltarea relațiilor culturale dintre România și Israel.

În 27 septembrie, producția „Cori și Willi”, în care Ofelia Popii joacă rolul principal, a câștigat Premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj de ficțiune în cadrul Galei Uniunea Cineaștilor din Romania – UCIN.

La 1 noiembrie 2023, Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, a primit Premiul de Excelență la categoria Cultură și Arte, în cadrul Galei Radio România, pentru transformarea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*