Ziua Tineretului Sărbătorită Internațional la Sibiu

Ziua Națională a Tineretului a fost ȋn acest an pentru tinerii aflați ȋn Sibiu mai mult decȃt o zi. A fot un adevărat regal de evenimente.

Explozia de evenimente culturale a avut loc ȋn 2 mai, data oficială a Zilei Tineretului, zi ȋn care Casa de Cultură a Studenților Sibiu a dat startul cu un workshop destinat studenților străini din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu veniți prin intermediul programului Erasmus Student Network. Evenimentul a fost o lecție deschisă de cultură și civilizație românească ȋn cadrul căreia tinerii au fost întâmpinaţi cu pâine, sare şi vin. Liliana Popescu, directorul Casei de Cultură a Studenților Sibiu, le-a urat bun venit celor prezenți și le-a făcut o scurtă prezentare a regiunilor din România şi a costumelor specifice fiecărei zone. Coregraful Sorin Bădiță a preluat apoi cursul şi le-a explicat studenţilor cum se pun ȋn scenă o gama diversă de dansuri populare precum haţegana, învârtita, jiana şi hora. Dansurile tradiționale românești, dar mai ales costumele tradiționale, i-au ȋncȃntat pe tinerii străini, care au executat pașii cu poftă de viață și entuziasm.

Studenţii străini, împresionaţi

”Mi-a plăcut forța cu care au dansat dansatorii. Pașii de dans romȃnești m-au impresionat prin originalitatea și complexitatea lor”, a spus Zin Mar Linn, din Myanmar.

Pentru studenţii din Germania, dansurile au fost mai uşor de învăţat, pentru că, au declarat ei „seamănă cu dansurile noastre, mai ales la ritm și la partea cu bătutul piciorului”. „Ritmul este foarte rapid, mai ales la dansurile ȋn grup. Noi dansăm mai mult în perechi”, a spus Kami, din Franța.

Tinerii sosiți la studiu din toate colțurile lumii în România au avut oportunitatea de a socializa cu tinerii romȃni, evenimentul fiind o oportunitate nu doar de integrare, ci și de a convinge studenții să aleagă să urmeze un master ȋn cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. 

Workshop „Educație prin Teatru-Dans”

Ȋn anul 2016, ”Bonnie & Clyde”, spectacolul Companiei de Teatru-Dans Microbis din cadrul Casei de Cultură a Studenților Sibiu a facut furori ȋn cadrul publicului din orașelor ȋn care a fost prezentat. De această dată, coregraful Hugo Wolff a decis sa disece cu răbdare pentru tinerii studenți toate organismele scenice animate și să explice manevrele ingenioase cu ajutorul cărora a pus ȋn scenă mesajul transmis prin elemente specifice teatrului și dansului (mimă, coregrafie, mișcare scenică și muzică). Spectacolul a ȋncȃntat iubitorii de teatru-dans, dar și tinerii activi ȋn domeniul artelor, explicațiile coregrafului micșorȃnd distanța dintre corp și suflet, realizȃnd o simbioză ȋntre corp și spațiu. Construcția teatrală a desemnat saltul valoric al metamorfozei talentului ȋn dans, limbaj, mișcări și muzică.

”Lumea din ziua de azi și-a schimbat, printre altele, și suflul cultural. Respirația scurtă dar intensă este de mare preț astăzi, ȋn condițiile în care viața noastră a devenit o cursa nebunească pe o autostradă. Ȋn această plină alergare, cȃnd folosim chiar și mici fragmente de existență pentru lucrurile care ne pasionează, construim consistența și adevărata valoare a vieții noastre. Ne-a bucurat raspunsul pozitiv și entuziat al tinerilor la invitația noastră, o invitație văzută ca o simplă sclipire, o mică evadare din monotonia existențială dictată de extrema eficientizare a procesului cotidian de muncă”, a declarat Liliana Popescu, directorul Casei de Cultură a Studenților Sibiu.

Literatură și mișcare

Tot ȋn decursul acestei săptămȃni, Casa de Cultură a Studenților Sibiu a desemnat cȃștigătorii Concursului de Creație Literară „Lirismograf”.

Jurizarea a fost asigurată de Dr. Lavinia Hulea (Universitatea din Petroșani), Dr. Adrian Popescu (cercetător gradul I ȋn cadrul Universității Lucian Blaga din Siubiu) și Andrei Slăvuțeanu (scriitor).

”Dorința care determina azi un tânăr să facă o alegere culturală are de luptat cu multe obstacole. Concursul Lirismograf  ȋși propune să apropie tinerii de literatură, de partea artistică a vieții, pentru a declanșa ȋn ei creativitatea și aprecierea față de puterea cuvintelor”, spune Liliana Popescu, directorul Casei de Cultură a Studenților Sibiu.

 

 

-Expoziție de fotografie și Flashmob ”De ziua ta, tinere!” 

Expoziția de fotografie ”Europa tinerilor” a fost vernisată în foaierul Casei de Cultură a Studenților Sibiu în data de 2 mai 2017 și a fost realizată de membrii Fotoclubului Orizont, precum și de prietenii acestora din Europa.

Flashmobul ”De ziua ta, tinere!”, prezentat de studenții Facultății de Medicină din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, a avut loc ȋn Piața Mică din Sibiu și a transmis mesaje referitoare la viitor, prietenie, libertate, colaborare și speranță. Tinerii au organizat un dans vesel prin care atrag atenția celor care ȋși doresc să urmeze un stil de viață sănătos, oferindu-le un moment ȋn care au ȋntȃlnit colegi creativi și plini de entuziasm, coregrafia fiind asigurată de Miky Stoica.

Un ȋnceput de mai fructuos 

Pe lȃngă manifestările culturale, Casa de Cultură a Studenților Sibiu a ieșit pe piață cu ultimele creații ale Clubului de Creație și Inventică la Salonul Intenațional al Inovării și Cercetării Științifice Romȃnești ”Cadet Inova 17”. Dacă anul trecut tinerii au dovedit că sunt demni de premiile din cadrul Salonului de Inventică de la București, aceștia nu s-au dezmințit nici ȋn acest an, cȃștingȃnd două binemeritate mențiuni.

Câştigătorii „Lirismografului”

Aflat la cea de-a 17-a ediție, concursul desfășurat pe secțiunile poezie, proză, eseu și critică literară a avut următorii laureați:

SECȚIUNEA POEZIE:

Locul I – OANA-MARIA MORARU (Sibiu)

Locul I – ROXANA MUNTEAN (Sibiu)

Locul II – SONIA KALMAN (Bucuresti)

Locul III – ŞTEFAN CĂTĂLIN TOPLICEANU (Vaslui)

 

SECȚIUNEA PROZĂ

Locul I – CARLA-FRANCESCA SCHOPPEL (Brasov)

Locul II – TEODORA ANDREEA RINCIOG (Ploiesti – Prahova)

Locul III – MARIAN-PETRICĂ CENUŞĂ (Arad)

 

SECȚIUNEA ESEU

Locul I – GABRIELA ICHIM (Buzau)

Locul II – VASILE DANIELA (Prahova)

 

SECȚIUNEA CRITICĂ LITERARĂ

Locul I – GEORGIANA-ADINA SIMION (Prahova)

One Comment

  1. Alexandru says:

    Bravo. Numai ca ati incurcat fotografiile. Cea cu becul ala si baiatul din stanga se refera la concursul Cadet INOVA de la AFT. Fie modificati, fie astept si un premiu pentru literatura de la dvs 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*