Azi a fost identificat un focar de Pestă Porcină Africană într-o exploatație în localitatea Miercurea Sibiului, în urma morții a 7 porci. Ca urmare a confirmării acestor focare a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.
În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri pentru focar și a fost adoptată decizia comună cu județul Alba.
Pentru focarul identificat în localitatea Miercurea Sibiului s-au stabilit următoarele:
- Începând cu data de 21.07.2021 se stabilește o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea MIERCUREA SIBIULUI, cu o rază de 3 km, incluzând localitatea : CUNTA din jud. ALBA.
- Începând cu data de 21.07.2021 se stabilește o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea MIERCUREA SIBIULUI, cu o rază de 10 km, ( cuprinde și zona de protecție) incluzând localitățile: SANGATIN, APOLDU DE JOS, MIERCUREA SIBIULUI, APOLDUL DE SUS și DOBÂRCA – din jud. SIBIU și localitățile GÂRBOVA, CARPINIȘ, RECIU, DEAL, CALNIC, RAHĂU, CUT, CARPEN, SPRING, DRASOV și BOZ, din jud. ALBA.
S-a recurs la uciderea celor 80 suine care mai trăiau în exploatație, prin metoda “ucidere prin asomare cu pistol cu glonț captiv și decerebrare prin spinalizare”. Neutralizarea cadavrelor rezultate din controlul bolii s-a realizat prin ecarisare alternativa, îngropare în situ, pe raza localității Miercurea Sibiului.
Evaluarea animalelor și produselor se va derula conform Hotărârii De Guvern nr. 1.214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor. În cazul acestui focar au fost evaluate și vor fi despăgubite un număr de 80 capete suine.