Ziua Pașaportului Românesc

Astăzi, 19 martie este sărbătorită Ziua Pașaportului Românesc, zi care ne amintește de regele Carol I, care în 1912 a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la pașapoarte, denumită „Lege asupra pașapoartelor”. Această lege a conturat primele principii generale pentru pașapoarte și mai ales pentru trecerea frontierei.

Prefectura ne anunță într-un comunicat de presă că, de-a lungul timpului, pe lângă pașaportul individual, au fost introduse și alte tipuri de pașapoarte precum: pașapoartele diplomatice (în 1920), pașapoartele de serviciu (în 1941) și pașapoartele colective.

Dorința de a călătorii, în diferite scopuri, a creat de-a lungul timpului dificultăți autorităților, întrucât documentele de călătorie erau ușor de falsificat.

Însă, odată cu evoluția tehnologiei, precum și a ratei mari de infracționalitate, la nivel european s-au adoptat o serie de măsuri și acte legislative care asigură implementarea unor măsuri unitare pe întreg teritoriul UE.

Noile elemente de siguranță, sunt schimbate periodic, în pas cu evoluțiile tehnologice din domeniu. Astfel, noile pașapoarte simple electronice și simple temporare actuale sunt mai sigure, elementele de siguranță implementate au la bază noile tehnologii în materie, precum desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, precum şi unele realizate prin nanotehnologie. Pe lângă elementele de siguranţă pe care le oferă aceste imagini, se  realizează şi o promovare a obiectivelor turistice şi istorice ale ţării.

Pentru depunerea cererilor în vederea eliberării pașaportului, cetățenii se programează online pe pagina de internet www.epasapoarte.ro. Totodată, pe aceeaşi platformă, la secțiunea Status pașaport, se poate verifica în timp real stadiul în care se află cererea depusă, pe parcursul procedurii de aprobare şi emitere a documentului de călătorie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura