Ziua Națională a Lecturii, va fi celebrată de Biblioteca ASTRA

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu machează și anul acesta Ziua Națională a Lecturii prin Săptămâna Lecturii, cuprinzând activități de promovare și conștientizare a lecturii în comunități din județul Sibiu.

Foto: Arhivă

Săptămâna 10-14 februarie 2025 este dedicată organizării unor sesiuni de lectură, dezbateri și ateliere interactive destinate în mod special populației școlare, cu scopul de a încuraja lectura și a stimula interesul pentru cărți.

Personalități locale, specialiști din toate instituțiile de cultură din județ, medici, sportivi,  actanți culturali, administratori și profesori, se alătură bibliotecarilor astriști în cadrul proiectului #SibiulmeuCITEȘTE.

Invitații vor citi copiilor texte literare adaptate vârstei și îi vor provoca pe elevi la discuții despre importanța cititului în formarea și dezvoltarea continuă a oamenilor. Activitățile vor fi derulate pe parcursul săptămânii dedicate lecturii cu sprijinul unor profesioniști din domeniul socio-cultural, artistic și din spațiul profesional sibian.

În același timp, lectura va fi sărbătorită pe tot parcursul săptămânii 10-14 februarie 2025 la toate filialele Bibliotecii ASTRA Sibiu, instituție care beneficiază de susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu. Vor avea loc ateliere interactive de lectură susținute de bibliotecarii coordonatori sau de colaboratori, sesiuni de dezbateri referitoare la cărți, ateliere creative pe baza lecturilor.

Sediul central al bibliotecii publice sibiene – Compartimentul pentru Copii și Tineret – va fi gazda „Poveștilor de la bunicii noștri”, o activitate derulată în cadrul parteneriatului cu Direcția de Asistență Socială Sibiu care susține comunicarea intergenerațională. Seniori dornici de povestit din cadrul centrelor de servicii sociale vor citi copiilor invitați fragmente de texte literare, le vor împărtăși din experiențele propriei copilării și vor asculta poveștile preferate ale celor mici.

„Suntem conștienți cu toții de importanța fundamentală a lecturii în dezvoltarea oricărei persoane și, implicit, a unei comunități cât mai sănătoase. Cunoscând atât necesitățile, cât și limitările societății românești actuale, încercăm, prin toate proiectele noastre, să creăm noi perspective și oportunități pentru creșterea unei generații înzestrate cu gândire critică, implicate conștient în deciziile asupra propriului viitor. Suntem responsabili, împreună, de prezentul pe care îl trăim și de ceea ce lăsăm moștenire urmașilor noștri.

Proiectul #SibiulmeuCITEȘTE a crescut an de an datorită implicării membrilor remarcabili din comunitatea sibiană, care au răspuns inițiativei noastre și ni s-au alăturat. Sărbătorim Ziua Lecturii printr-o săptămână dedicată acestui obicei nobil, în care numeroși copii din municipiu și județ au parte de o incursiune în lumea fascinantă a cititului împreună cu persoane cunoscute și îndrăgite. Poate că nu e întocmai de ajuns. Avem, însă, încredere, că această inițiativă foarte dragă Bibliotecii ASTRA va inspira și va coagula societatea civilă pentru a dezvolta gândirea critică a tinerei generații, dăruindu-le instrumentele necesare: cărți, cunoaștere, exemple de urmat.

Și anul acesta ne sunt alături toate instituțiile de cultură din Sibiu, la fel cum ne sunt grădinițele, școlile și liceele din municipiu și județ. După succesul din anii anteriori și aprecierile pozitive  de care s-a bucurat prezența noastră și a partenerilor noștri în mai multe locuri din județ, am decis să extindem aria de acoperire și perioada de derulare. Anul acesta bibliotecarii astriști și partenerii implicați în proiectul #SibiulmeuCITEȘTE vor duce literatura copiilor din mult mai multe localități sibiene.” a spus Răzvan C. Pop, directorul Bibliotecii ASTRA Sibiu.

Biblioteca publică sibiană este o instituție culturală dinamică și versatilă, care oferă membrilor comunității acces la cunoștințe, la resurse culturale din toate domeniile cunoașterii și la servicii specializate. În egală măsură, Biblioteca ASTRA se mobilizează constant în acțiuni care stimulează comportamentul cultural al membrilor comunității, așa cum trebuie să facă un adevărat hub cultural.

Începând cu anul 2022, data de 15 februarie este dedicată sărbătoririi Zilei Naționale a Lecturii în România. Acest eveniment își propune să încurajeze lectura în toate formele sale, prin desfășurarea de activități educaționale și proiecte culturale dedicate în special copiilor și tinerilor, cu sprijinul unităților de învățământ, al instituțiilor culturale, bibliotecilor, editurilor, librăriilor sau al altor organizații. Cu acest prilej, pasionații de lectură îi pot inspira și pe alții să citească, oferindu-le cărți sau recomandări de lectură, susținând astfel formarea culturală pe tot parcursul vieții.

Ziua de 15 februarie marchează datele de naștere a două personalități care au avut un rol important în dezvoltarea culturii române și a educației: Titu Maiorescu (n. 1840), critic literar, eseist, pedagog, filosof, politician și scriitor român, fondator al societății literare „Junimea”, și Spiru Haret (n. 1851), reputat matematician, ministru al educației și membru titular al Academiei Române, recunoscut pentru organizarea și consolidarea sistemului modern de învățământ românesc.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura