Ziua Morților sau Luminația. Tradiții, obiceiuri și semnificații

An de an, pe data de 1 noiembrie, credincioșii catolici, greco-catolici, ortodocși, protestanți, reformați din Transilvania, Banat și Maramureș celebrează „Luminația”, considerată a fi o sărbătoare a morților, scrie creștin-ortodox.ro.

Foto: creștin-ortodox.ro

Se spune că în această noapte sufletele morților vizitează lumea celor vii. În această noapte, cimitirele se transformă în adevărate oaze de lumină datorită lumânărilor aprinse pentru cei morți.

Originile Luminației

Luminația, cunoscută în popor și sub denumirea de Ziua Morților este o sărbătoare de origine celtică adusă de catolici în regiunile din Nord-Vest-ul și Sud-Vestul teritoriului românesc. În bisericile occidentale, cea Romano-Catolică, cea Anglicană și cele Protestante, sărbătoarea Tuturor Sfinților se ține în ziua de 1 noiembrie, după calendarul gregorian.

În bisericile orientale, anume cele Ortodoxe și cele Greco-Catolice, prima duminică după Rusalii este Duminica Tuturor Sfinților, echivalentul sărbătorii Tuturor Sfinților din calendarul apusean. În zonele de interferență apuseană credincioșii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Luminația în seara zilei de 1 noiembrie. Cu acest prilej, preoții romano-catolici, greco-catolici si ortodocși oficiază slujbe de pomenirea morților.

Tradiții și obiceiuri

Datorită faptului că, în general, Biserica Ortodoxă face pomenirea morților sâmbăta, unii credincioși ortodocși sărbătoresc Ziua Morților nu pe 1 noiembrie, ci în prima sâmbătă din luna noiembrie. Conform tradiției, în noaptea Luminației, porțile dintre cele două lumi se deschid și numai acum cei plecați dintre noi pot veni să ne viziteze. Din acest motiv, proverbul popular „despre morți, numai de bine” se respectă cu sfințenie, cel puțin la cimitir. Interesant este faptul că indiferent de religie, credincioții ies în întâmpinare rudelor și prietenilor adormiți, cu flori și lumânări.

Potrivit tradiției Bisericii Romano-Catolice și Greco-Catolice, o parte din sufletele celor morți care nu au fost sfinți ajung în purgatoriu unde se curăță de păcate pentru a putea intra in rai. Chiar dacă este sărbătoare catolică, Ziua Morților este celebrată și de preoții ortodocși care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul răposaților. Oricum ar fi, Luminația e o zi deosebită, o zi de suflet pentru creștini, prilej de meditație și de rugăciune, de respect pentru cei morți, iar imaginea cimitirului iluminat te indeamnă la reculegere și aducere aminte, te face să te gândești că moartea nu este moarte, ci e tot viață, dar altfel.

Biserica Ortodoxă sarbatoreste Ziua Tuturor Sfinților în prima duminică de după Rusalii, unde se face pomenirea tuturor sfinților, dar și a celor adormiți din neam în neam.

De asemenea, în credința populară a românilor, mai avem parte de o noapte a celor morți, cea de pe 29 spre 30 noiembrie, cunoscută sub denumirea de Noaptea Sfântului Andrei, când cei vii încearcă să se apere de strigoi prin ungerea uților și a ferestrelor cu usturoi.

De obicei, credincioșii merg în ziua precedentă la cimitir, la mormintele rudelor și execută activități administrative: smulg și aruncă buruienile, mătură și spală, se primenește crucea, se pun flori, candele și lumânări.

Simbolurile Luminatiei

Printre simbolurile Zilei Morților se pot enumera lumânările, candele si florile. Dar, simbolul suprem al sãrbãtorii rãmâne însã lumânarea. Cimitirele comunităților se transformă pentru câteva ore în adevărate mall-uri, deoarece sunt puternic luminate și invadate de mulțimi de oameni. Acesta este și un prilej de întâlnire și comunicare cu rudele și prietenii, dar și aducere aminte de cei morți, de lucrurile pe care le-au făcut cât au fost în viață, mai mult de cele bune, pentru că valoarea unui om se dă după faptele pe care le săvârșește, dar și după respectul pe care îl manifestă față de cei răposați. Un călugăr franciscan explica semnificația „Luminației” ca fiind „o zi a aducerii aminte, a reculegerii și rugăciunii pentru sufletele celor dragi, care nu mai sunt printre noi.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*