Asociația Euro CultArt și Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă joi, 21 martie, de la ora 19.00, programul „Noaptea de Poezie” cu Rita Chirian, Teodora Coman, Dan Coman, Marin Mălaicu-Hondrari, Radu Vancu și Claudiu Fălămaș, alături de inegalabilii Maria Răducanu și Albert Tajti. Evenimentul are loc cu sprijinul AFCN, iar accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile.
„Prin Ziua Mondială a Poeziei în fiecare an, la 21 martie, celebrăm una dintre cele mai apreciate forme de expresie a identității noastre culturale, ce surprinde, totodată, spiritul creativ al umanității. Sibiul a avut dintotdeauna o poezie a sa și suntem bucuroși să continuăm această tradiție aducând noile generații în dialog cu tinerii.”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu.
Evenimentul de la Sibiu îi aduce pe scenă pe poeții și poetele Rita Chirian, Teodora Coman, Dan Coman, Marin Mălaicu-Hondrari și Radu Vancu, actorul Claudiu Fălămaș, alături de inegalabilii Maria Răducanu și Albert Tajti. Artista Andrea Bernath (re)citește vizual poeme scrise de Mircea Ivănescu și Iustin Panța. Evenimentul este transmis în direct pe paginile de socializare ale Teatrului Gong. Amfitrionul evenimentului este poetul și universitarul Radu Vancu.
„Ce magie, ce poezie, să îi poți asculta, printre șoapte, pe inconfundabila Maria Răducanu și pe minunatul pianist Albert Tajti, pe Claudiu Fălămaș recitând câteva poeme tulburătoare ale regretaților Mircea Ivănescu și Iustin Panța, ori pe Radu Vancu, cel căruia, recent, i-am acordat Premiul Cartea de Poezie a anului 2023 pentru Kaddish, apărut la Casa de editură Max Blecher.”, a declarat Dan Mircea Cipariu, inițiatorul programului „Noaptea de Poezie”.
„Noaptea de Poezie” este un program de educație culturală și de promovare a culturii scrise, în special a unui gen de nișă: poezia. Realizat de Ziua Mondială a Poeziei (21 martie 2024), programul se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe: Arad (Sufrageria arădeană), București (Cărturești CARUSEL, CREART-Teatrelli, Hidden – The Social Space, Muzeul Național al Literaturii Române), Constanța (Doors Club), Craiova (Studioul Radio România Oltenia-Craiova), Târgu Jiu (Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”), Sibiu (Teatrul Gong) și Timișoara (Muzeul Apei). Participă 58 de poeți, 8 actori, 30 de muzicieni, 8 artiști vizuali și 24 de creativi în echipa de organizare.
Ziua Mondială a Poeziei a fost proclamată de UNESCO în 1999 și este sărbătorită anual în data de 21 martie, drept o recunoaștere a renașterii discursului poetic și a interesului pentru poezie.
Intrarea este liberă
Rita CHIRIAN, n. 1982, a publicat patru volume de poezie: Sevraj (Vinea, 2006), Poker face (Vinea, 2010), Asperger (Cartea Românească, 2012), Casa fleacurilor (Casa de Editură Max Blecher, 2016). A primit, printre altele, Premiul Național „Mihai Eminescu” pentru debut în poezie în 2007 și Premiul Tânărul Scriitor al anului 2016. Trăiește la Sibiu.
Dan COMAN s-a născut pe 27 iulie 1975 la Gersa, Bistrița-Năsăud. A debutat cu volumul de poezie anul cârtiței galbene (Timpul, 2003), urmat de ghinga (Vinea, 2005), Dicționarul Mara (Cartier, 2009) și Insectarul Coman (Charmides, 2017; Premiul Radio România Cultural, Premiul Observator cultural, Premiul Cartea de poezie a anului 2017 la Gala tinerilor scriitori).
Teodora COMAN (născută în Sibiu) a publicat cinci volume de poezie: ,,cârtița de mansardă” (2012), ,,foloase necuvenite” (2017), ,,soft guerilla” (2019) la Casa de Editură Max Blecher, ,,Lucy” (2021) la Editura Tracus Arte și ,,Piesă de rezistență” (2023) la Editura Nemira, Colecția Vorpal coordonată de Svetlana Cârstean, în urma câștigării Burselor și Rezidențelor de creație Cărturești din același an. Din 2011 este redactor al revistei Poesis Internațional, în care publică recenzii și traduceri literare.
Marin MĂLAICU-HONDRARI este poet, prozator și traducător.. În 2021 a apărut în Franța, la editura éditions inculte, cu titlul Le Livre de toutes les intentions, traducere de Laure Hinckel. Tudor Giurgiu a regizat filmul Parking (2019) după un scenariu bazat pe romanul Apropierea. În 2021 a primit Premiul Institutului Cervantes din București, acordat în cadrul premiilor Observator Cultural, pentru cea mai bună traducere din limba spaniolă: romanul Patria, de Fernando Aramburu.
Radu VANCU (Sibiu, România, 1978) este poet, prozator, eseist și traducător român. Este profesor la Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și redactor-șef al revistei Transilvania. Între 2019 și 2023 a fost președintele PEN România. De asemenea, este redactor al revistei Poesis International. A coordonat secțiunea română a site-ului Poetry International. Este organizatorul Festivalului Internațional de Poezie din Sibiu Poets in Transylvania.
Andrea BERNATH a absolvit studiile universitare la Sibiu, obţinând licenţa în arte plastice şi decorative, cu specializarea conservare-restaurare. Compozițiile Andreei se regăsesc undeva între realismul magic şi suprarealism – cu influenţe pop şi dark.
Claudiu FĂLĂMAȘ. Unii îI spun Charlie, alții Fălămaș. Sau ambele, deodată și separate. Dar vorba lui Nichita: ”ah, voi cei cărora vă spune totul un nume” (sper că nu mă înșeală memoria).
Maria RĂDUCANU se consideră o „simplă” cântăreaţă sau, şi mai bine, o bocitoare de rit bizantin.Prezență constantă pe scenele de jazz (și nu numai), din România și din străinătate (Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Belgia, Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Cipru, Portugalia, Suedia, SUA, Nigeria, Gabon, Israel, Algeria etc.), Maria Răducanu este o artistă greu de categorisit stilistic. De un clasic nonconformism, ea îşi provoacă publicul, cu fiecare nouă apariţie, la sinceritate, deschidere, declişeizare. Maria Răducanu nu cântă pentru snobi, deşi muzica ei este una de rafinament. Că se află stând turceşte pe o străduţă din Paris sau pe scena unei Filarmonici, cântul ei stă sub semnul aceluiași crez „dostoievskian”, conform căruia Frumosul va mântui Lumea.
Ablert TAJTI. Activează ca acompaniator și pianist de aproape 10 ani, colaborând cu cei mai importanți soliști și muzicieni de jazz din România.
Mihai ZGONDOIU este artist, curator și galerist independent cu studii doctorale în domeniul artelor vizuale. Între anii 2014-2021 predă la Universitatea Națională de Arte din București, iar din 2018 la Facultatea de Arte și Design din Timișoara.
Dan Mircea CIPARIU este scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale.