Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu a organizat vineri, 17 mai, la Grădinița nr. 15 din Sibiu, o acţiune de informare şi conştientizare cu privire la protejarea păsărilor migratoare și a habitatelor lor.
Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită la nivel mondial, de două ori pe an, în a doua săptămână a lunilor mai și octombrie. Tema de anul acesta este „Protejaţi păsările! Să găsim soluţia la poluarea cu deşeurile din plastic!”.
„Anual se produc peste 300 de milioane de tone de plastic, acesta fiind unul din cele mai utilizate materiale din lume. Comparativ cu ciclul lor de viaţă, de 20 – 500 de ani, obiectele din plastic sunt folosite o perioadă scurtă de timp. Din cauza ratei scăzute de descompunere, plasticul se acumulează în mări, oceane, pe plaje, în lacuri şi râuri, ameninţând fauna sălbatică. Cercetările au evidenţiat faptul că aproximativ 1 milion de păsări marine mor anual datorită ingerării de deşeuri din material plastic. Deşeurile din plastic reprezintă o problemă globală asupra mediului, soluţionarea acesteia fiind imperios necesară.
APM Sibiu, prin campaniile educaționale pe care le desfășoară, dorește să tragă un semnal de alarmă privind implementarea eficientă a unor acţiuni coordonate şi concertate de conservare a speciilor de păsări migratoare și a habitatelor lor.
Pe teritoriul judeţului Sibiu se găsesc, total sau parţial, patru arii de protecţie specială avifaunistică de interes comunitar, respectiv: Frumoasa, Piemontul Făgăraș, Podișul Hârtibaciului și Avrig-Scorei-Făgăraș”, a declarat Daniela Elena Anghel, director executiv al APM Sibiu.