Ediția din acest an a Zilei Mondiale a Apei, marcată pe 22 martie, a fost inițial dedicată schimbărilor climatice, dorindu-se a fi un semnal de alarmă cu privire la modul în care resursele de apă sunt afectate de încălzirea globală și de fenomenele meteorologice extreme, tot mai des întâlnite.
Pandemia declanșată de COVID 19 aduce apa în prim-plan, printre recomandările medicilor și autorităților din întreaga lume fiind spălarea repetată a mâinilor care, alături de limitarea contactelor directe cu alte persoane, pot întrerupe lungul lanț al îmbolnăvirilor în masă.
Pentru a marca importanța apei, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a realizat, de Ziua Mondială a Apei, un videoclip în care este descris modul corect de spălare a mâinilor prin simpla utilizare a săpunului și apei de la robinet, material ce poate fi vizionat accesând https://www.youtube.com/watch?v=y7e8nM0JAz0
Apă Canal Sibiu SA gestionează un complex serviciu public de tratare și distribuție a apei, precum și de colectare și epurare a apei uzate. 280.000 de locuitori beneficiază de apă curentă mulțumită eforturilor continue a peste 750 de angajați care asigură funcționarea neîntreruptă a uzinelor de tratare, a miilor de kilometri de rețele de alimentare cu apă și de canalizare, a stațiilor de epurare ce fac din apa uzată o apă ce poate fi reintrodusă în circuitul natural.
Calitatea apei este monitorizată atât electronic, în sistem SCADA, cât și printr-o serie de analize și determinări ale parametrilor biologici și chimici. Apă Canal Sibiu SA gestionează cu responsabilitate resursele de apă, distribuie în rețea apă controlată sanitar pentru ca, în final, să o restituie în natură cât mai curată, menționează Apă Canal Sibiu SA într-un comunica transmis azi.
Pentru a sărbătorii „lichidul vieții”, Apă Canal Sibiu SA a implicat și în acest an o serie de grădinițe și școli unde urmau să fie organizate expoziții de desen și pictură, de compuneri și poezii, prin care copiii să-și exprime viziunea față de rolul pe care apa îl are în viața fiecăruia.
Suspendarea cursurilor nu a însemnat însă și blocarea creativității copiilor, mulți trimițându-ne lucrări ce aduc un veritabil omagiu apei. Prin culoare sau vers, apa este descrisă ca fiind însăși viața sau ”aur al vieții”.
La reluarea activității în grădinițe și școli, Apă Canal Sibiu va premia cu diplome, medalii și jocuri educaționale cele mai reușite lucrări, mulțumindu-le astfel copiilor pentru respectul pe care deja îl poartă celei mai importante resurse naturale – apa !