În fiecare an, pe 28 aprilie, Organizaţia Internaţională a Muncii sărbătoreşte la nivel mondial Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, cu scopul de a onora memoria victimelor accidentelor de muncă și de a promova prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale.
Cu această ocazie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu a organizat, ieri, 27 aprilie, o întâlnire la care au participat reprezentanţi ai angajatorilor și angajaților din judeţul Sibiu, precum și Niculae Voinoiu, director în cadrul Inspecției Muncii, inspectori de muncă din cadrul ITM Sibiu și alți invitați. Întâlnirea a debutat cu un moment de reculegere în onoarea memoriei victimelor rezultate în urma producerii accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale.
În acest an, Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă (28 aprilie) și Ziua Mondială împotriva Muncii Copiilor (12 iunie) sunt celebrate printr-o campanie comună, cu titlul ”Generația Securitate și Sănătate”. Scopul acestei campanii îl constituie promovarea de acțiuni pentru îmbunătățirea securității și sănătății lucrătorilor tineri și pentru oprirea muncii copiilor.
Conform statisticilor OIM, la nivel mondial există circa 541 de milioane de tineri lucrători (15-24 ani), care reprezintă mai mult de 15% din forța de muncă mondială. Aceste cifre includ și 37 de milioane de copii implicați în munci periculoase. În Uniunea Europeană, lucrătorii tineri suferă cu 40% mai multe accidente de muncă cu consecințe grave asupra sănătății, decât lucrătorii adulți cu vârsta peste 25 de ani.
În cadrul întâlnirii de la Sibiu, inspectorii de muncă au prezentat materiale privitoare la analiza factorilor care pot crește vulnerabilitatea tinerilor față de riscurile legate de securitate și sănătate în muncă, evidențiind importanța critică a îmbunătățirii securității și sănătății tinerilor lucrători, prin promovarea unor locuri de muncă sigure și sănătoase pentru tineri, cât și prin formarea unei culturi a prevenirii.
De asemenea, a fost prezentată analiza accidentelor de muncă înregistrate la nivel național, în anul 2017.