Silvicultorii sibieni au plantat arbuști ornamentali de Ziua internațională a pădurii. Anul acesta, tema evenimentului este „Păduri şi educaţie“.
Ieri, 21 martie, la Direcția Silvică Sibiu, cu ocazia Zilei internaționale a pădurii și în plină desfășurare a Lunii plantării arborilor, personalul din aparatul propriu al direcției a participat la o acțiune-simbol în cadrul căreia au fost plantați 40 puieți de arbuști ornamentali – liliac și lămâiță. Data de 21 martie a fost declarată în anul 2011 de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite ca Zi internațională a pădurii.
Eveniment mondial
Ziua internaţională a pădurilor este marcată anual la data de 21 martie, pentru a atrage atenţia asupra importanţei tuturor tipurilor de păduri la nivel global. Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la 21 decembrie 2012. Cu prilejul marcării fiecărei ediţii a acestei zile, statele ONU sunt încurajate să desfăşoare eforturi la nivel local, naţional şi internaţional pentru organizarea de activităţi dedicate pădurilor şi copacilor, printre care se numără activităţile de împădurire sau campaniile de promovare a pădurilor prin artă, fotografie sau film.
Tema din acest an, aleasă de Parteneriatul de Colaborare privind Pădurile, este „Păduri şi educaţie“, prin care se urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a modalităţii în care pădurile administrate sustenabil oferă o gamă largă de contribuţii în acest domeniu.
Aproximativ 1,6 miliarde de oameni depind de păduri pentru a trăi, pentru a se încălzi, pentru a se adăposti sau pentru a se vindeca. Pădurile reprezintă cel mai divers ecosistem biologic terestru, găzduind peste 80% din speciile de animale, plante sau insecte. În ciuda acestor beneficii extraordinare ecologice, sociale, economice şi de sănătate, defrişările la nivel mondial continuă într-un grad alarmant, respectiv circa 13 milioane de hectare de pădure sunt distruse anual la nivel global. Defrişările reprezintă circa 12-20% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial care contribuie la schimbările climatice.
Acțiuni educative
Perioada 15 martie – 15 aprilie este declarată Luna plantării arborilor. Pe lângă plantare de puieți și igienizare, în acest an Direcția Silvică Sibiu și ocoalele silvice din subordine organizează, în colaborare cu factorii interesați, ateliere de lucru sau workshop-uri cu scop educativ, lecții deschise și prezentări pe diverse tematici incluse în programele educative pe care Romsilva le desfășoară.
În campania de împădurire din 2019 se vor folosi 1,1 milioane de puieți forestieri din totalul celor 1,8 milioane produși în pepinierele proprii ale Direcției Silvice Sibiu, din speciile molid, quercinee, frasin, paltin de munte, cireș, salcâm, fag, larice și brad, excedentul fiind pus la dispoziția Romsilva.
În 2018, suprafaţa de pădure regenerată de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a fost de 14.083 hectare. Pentru anul acesta, Romsilva şi-a propus, în cadrul Programul Naţional de Împăduriri, regenerarea pădurilor pe 12.615 hectare.
Copiii, alături de silvicultori
Tot cu ocazia Zilei internaționale a pădurii, 14 copii din satul Scoreiu au desfășurat o serie de activități educative organizate de Ocolul Silvic Avrig. Aceștia sunt elevi ai Școlii Gimnaziale Porumbacu de Jos.
Însoțiți de cadrul didactic Ioana Drăghici, cei mici au vizitat solarul de la pepiniera din Porumbacu de Sus, unde au văzut cum se pregătește patul nutritiv, cernerea humusului și pregătirea semințelor de molid și larice pentru semănat. De asemenea, ei au vizitat un punct de hrănire al animalelor sălbatice și au primit informații despre comportamentul acestora și cum să identifice urmele lăsate pe sol de diferitele specii de animale.
În continuare, copiii au vizitat pepiniera Glăjărie, au observat dezvoltarea puieților repicați anul trecut din solar și au plantat puieți în gardul viu din jurul acesteia, iar în final au făcut o drumeție în pădure, unde personalul silvic le-a explicat cum se dezvoltă o pădure, care sunt speciile principale de arbori și cum le deosebim și cum se gospodărește o pădure pe principiul dezvoltării durabile.