Ziua Culturii Naționale la Biblioteca ASTRA Sibiu. Cum va fi marcat evenimentul?

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu printr-o serie de evenimente și activități derulate pe parcursul zilei de 15 ianuarie 2025. Manifestările culturale dedicate acestei zile speciale reunesc: vernisajul expoziției „Grafică de carte” a artistului sibian Stefan Orth; recitalul de poezie „Semnat, Cultura Română” susținut de studenți ai Departamentului de Artă Teatrală de la Facultatea de Litere și Arte ULBS; proiecția filmului documentar „Eminescu, călătorie virtuală în absolut” și dezbaterea culturală „Intelectualii români, între realizări remarcabile și angajamente ideologice”.

foto: Biblioteca ASTRA

Activitățile se adresează publicului larg și se desfășoară atât în sediul central (Str. G. Barițiu, nr. 7), cât și în filialele bibliotecii publice sibiene.
 La ora 13:00, în spațiul American Corner Sibiu (Corp B, et. 5), studenți ai Departamentului de Artă Teatrală de la Facultatea de Litere și Arte (ULBS) vor susține un inedit recital de poezie, intitulat „Semnat, Cultura Română”. În public sunt invitați elevi din cadrul Colegiului Național „Octavian Goga” Sibiu pentru a redescoperi și a reinterpreta universul poeziei eminesciene.
Pe parcursul zilei, la Compartimentul pentru Copii și Tineret, precum și în filialele bibliotecii, sunt așteptați elevi ai unităților de învățământ sibiene pentru diferite activități educative și ateliere creative. Bibliotecarii și voluntarii astriști vor prezenta celor mici repere ale culturii române, precum și informații referitoare la colecțiile de carte.
În Foaierul Bibliotecii ASTRA (parter), de la ora 16:30, va avea loc vernisajul expoziției „Grafică de carte” a artistului plastic Stefan Orth. Expoziția cuprinde ilustraţii, coperte de carte, ex-librisuri, precum și câteva afișe, portrete și diplome mai speciale realizate de cunoscutul grafician.
La ora 17:00, la Compartimentul Arte al bibliotecii (et. 2), este programată vizionarea filmului documentar „Eminescu, călătorie virtuală în absolut”, proiecție prilejuită de împlinirea a 175 de ani de la nașterea marelui poet român. Regia documentarului din anul 2000 este semnată de Anca Damian, iar vocile actorilor Ion Caramitru, Adrian Pintea și Dan Condurache însoțesc auditoriul în incursiunea poetică.
„Intelectualii români, între realizări remarcabile și angajamente ideologice” este titlul dezbaterii desfășurate la American Corner Sibiu (et.5), începând cu ora 18:00. Aceasta face parte din seria Conferințele ASTRA și pune în discuție modul în care au fost și sunt percepuți oamenii remarcabili din România. Invitații, prof. univ. Mihaela Miroiu, artistul Dan Perjovschi, scriitorul și profesorul Radu Vancu și moderatorul Răzvan Pop, director al Bibliotecii ASTRA Sibiu aduc în atenția publicului problematica implicării intelectualilor români în diverse ideologii politice sau sociale și impactul asupra operei și receptării acesteia de către societate. Responsabilitatea socială și culturală a intelectualilor; presiunea conformismului ideologic și libertatea de exprimare; neutralitatea din punct de vedere ideologic a intelectualilor; provocările și riscurile implicării în mișcări politice sau sociale; activismul intelectual ca formă de trădare a obiectivității; influența implicării politice sau sociale asupra percepției propriei persoane sau opere sunt câteva dintre subiectele abordate în cadrul dezbaterii.
Accesul publicului la evenimentele anunțate este gratuit.
Începând din anul 2011, Ziua Culturii Naționale se sărbătorește în România și Republica Moldova la 15 ianuarie, dată care marchează ziua nașterii poetului Mihai Eminescu. Acestă zi specială reprezintă un prilej de reflecţie asupra tezaurului național de cunoaștere și o oportunitate de a aduce mai aproape de public valorile culturale, spirituale, artistice autentice.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura