Zilele „Sofia Nădejde”. Proiecții de scurtmetraje

„Zilele Sofia Nădejde” – ediția a IV-a au început sâmbătă seara la Sibiu cu o serie de scurtmetraje și cu atelierul de carte-obiect și vor continua în București, Sibiu și Iași, cel mai important eveniment fiind Gala Premiilor Sofia Nădejde, care celebrează literatura scrisă de femei.

Proiectul găzduit de Teatrul pentru Copii și Tineret Gong a fost organizat de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și co-finanțat de A.F.C.N.

„Micro-festival interdisciplinar”

Zilele Sofia Nădejde au început în anul 2018 cu scopul de a încuraja și de a premia scriitoarele. Ulterior, evenimentul desfășurat anual s-a extins și în alte arii artistice, precum cinematografia – scurtmetrajele regizate de către femei. „Am început în 2018, dorindu-ne să promovăm literatura scrisă de femei și ajungând în momentul de față la un micro-festival interdisciplinar care să promoveze arta realizată de femei”, a menționat Elena Vlădăreanu, reprezentantul evenimentului.

În cadrul evenimentului, participanții au urmărit 5 scurtmetraje regizate de femei. Contraindicații (r. Lucia Chicoș), O moarte în familia mea (r. Andra Tarara), I Am Here (r. Alina Manolache), Atrii, ventricule (r. Laura Pop) și Elefant, departe (r. Teona Galoțiu) reprezintă selecția curatorială realizată de criticul de film Georgiana Mușat.

Contraindicații, scurtmetraj care a primit premiul al III-lea în cadrul  Cinefondation la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, intră în intimitatea unei familii, scoțând la iveală relația bolnăvicioasă dintre mamă și fiică, fiind evident conflictul dintre generații. O moarte în familia mea urmărește 3 generații feminine, puse în fața ultimelor zile din viața bunicii și reacțiile diferite pe care le stârnește suferința și durerea. I Am Here este un omagiu adus filmului Uriașul (1984) și este realizat prin contopirea mai multor imagini surprinse de camerele de supraveghere amplasate în diferite colțuri ale lumii, în perioada pandemiei. Atrii, ventricule surprinde un omuleț blocat în cele 4 camere ale inimii, insuficient de mari pentru nevoile sale. Elefant, departe are în centrul acțiunii un extraterestru cu voce de GPS care e nevoit să trăiască experiențe umane și să experimenteze diferite stări și sentimente, pelicula lăsând impresia unei satirizări a defectelor umane.

Regizoare prezente la eveniment

Tinerele regizoare Andra Tarara și Lucia Chicoș au fost prezente la evenimentul de la Sibiu și au fost deschise să răspundă la întrebările primite în cadrul sesiunii de Q&A. Ele au explicat greutățile cu care se confruntă, dar și beneficiile de a fi femeie în lumea cinematografiei. „În ultimii ani au intrat mult mai multe femei în industria cinematografică și mi se pare că acest fapt a adus lucruri și subiecte noi, se vede o schimbare la nivel macro”, a precizat Andra Tarara.

Sofia Nădejde s-a făcut remarcată atât prin cărțile publicate, dar și prin numeroasele articole pe care le-a scris, abordând subiectul emancipării femeii. Susținătoare a feminismului, a fost chiar lider al mișcării feministe. Astfel, evenimentul care îi poartă numele continuă promovarea feminismului și a artei realizate de femei.


Ștefana BABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura