Zilele Hungarikum atrage în fiecare an mii de vizitatori și are ca scop promovarea patrimoniului imaterial, a culturii și tradițiilor populare, a gastronomiei autentice maghiare.
Evenimentul va avea loc între 30 iunie și 2 iulie la Muzeul în Aer Liber ASTRA, unul dintre cele mai mari muzee din Europa care, cu peste 400 de clădiri și o suprafață uriașă, oferă un cadru perfect acestui eveniment.
În cadrul festivalului vor fi organizate numeroase programe, printre care târg de meșteșugari și producători, spectacole și ateliere de dansuri și muzică populară maghiară, evenimente pentru copii, concerte și multe alte atracții, toate acestea contribuind la înțelegerea și conservarea culturii, a tradițiilor și patrimoniului imaterial maghiar.
La cel mai cunoscut eveniment maghiar în aer liber din regiune vor participa peste 60 de meșteșugari și artizani, deschiderea oficială a târgului având loc vineri. Vizitatorii pot lua parte, de asemenea, la demonstrații și ateliere meșteșugărești, vor putea degusta delicatese tradiționale maghiare.
Târgul este deschis zilnic între orele 10:00 și 19:00.
Vineri, un concert pentru tineret susținut de trupa Dream Flow va da culoare zilei.
Principala atracție a evenimentului va fi Concursul de Gătit de sâmbătă, unde echipele înscrise – 26 concurenți la cele două categorii, până în acest moment, termenul limită pentru înscrierea echipelor fiind prelungit până în 25 iunie – se vor întrece pregătind diferite tipuri de gulaș și alte preparate gătite în ceaun. Participanții la concurs sosesc din diferite părți ale țării și de peste hotare pentru a arăta cine gătește cel mai bine, dar și pentru a petrece o zi memorabilă într-un cadru deosebit.
Sâmbătă, va avea loc și un program cultural, cu spectacole susținute de Formația de țitere din Sibiu (instructor și lider de grup: Júlia Bucz), fanfarei Daniel BRASS DANCE din Ungaria și un spectacol al Ansamblului BEKECS. De asemenea, ziua va mai cuprinde concertele formației TOKOS și ale trupei TATROS din Ungaria, iar un curs deschis de dansuri populare maghiare va încheia ziua.
În ultima zi a evenimentului, duminică participanții vor avea parte de o adevărată experiență culinară, în cadrul căreia bucătarii din juriu și alți invitați vor prezenta lumea gastronomiei maghiare prin preparatele lor, care vor putea fi degustate. Ziua de 2 iulie va fi și ea marcată cu muzică populară, cu formația FINOM din Sfântu Gheorghe, prin cântece populare și printr-un spectacol de fanfară cu Daniel BRASS DANCE. Concertul formației ESZTERLÁNC din Ungaria și un nou atelier de dansuri populare maghiare vor încheia evenimentele Zilelor Hungarikum.
Sâmbătă va fi pregătită și se va putea degusta specialitatea desert Creanga de Nuntă din Micfalău. Pe întreaga durată a zilelor de sâmbătă și duminică Asociațiile Losonczy István din Timișoara și Kalibáskő din Miercurea Ciuc vor organiza activități recreative pentru copii, vor construi iurte specifice maghiare, se vor putea delecta cu concursuri și demonstrații de mânuire biciuri, creare de bici, bâte, armuri și veșminte medievale, tras cu arcul și diferite alte activități tradiționale. Pentru prima dată la acest festival vor fi prezenți și trei căluți ponei care se vor putea călări de cei mici, care vor avea și posibilitatea să deguste kürtőskalács tradițional dar și cu cu paprika, produse deosebite din miere, ciocolată artizanală și langoș secuiesc.
Zilele Hungarikum este un festival organizat de Asociaţia HÍD – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu și Muzeul ASTRA.
Finanțatori: Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Fundația „Bethlen Gábor” din Ungaria, Fundația UDMR – Communitas, Fondul Național de Cooperare a Prim-ministrului Ungariei, Evida SRL.