Cea de-a 13-a ediție a Zilelor Hungarikum va începe vineri, 1 iulie, de la ora 12.00, cu vernisajul expoziției care va prezenta carierele a două artiste extraordinare, o scriitoare și o pictoriță, R. Berde Mária și Dóczyné Berde Amál. Evenimentul se va desfășura în Galeria Bisericii Reformate.
Expoziția va prezenta carierele a două artiste extraordinare, o scriitoare și o pictoriță, R. Berde Mária și Dóczyné Berde Amál, prin intermediul unor documente, opere de artă și reportaje. Expoziția își propune să pună în valoare talentul acestui dar al „harului divin”.
De-a lungul secolelor, membrii familiei Berde din Laborfalva (Ungaria) au adus o contribuție durabilă țării lor, de la biserică și până la știință sau chiar artă. Nu este o coincidență faptul că cea mai importantă dintre învățăturile calviniste din gândirea fetelor Berde este aceea că o viață credincioasă, cu principii este un semn al celui ales. Talentul lor este un dar al „harului divin”, a cărui fructificare este o datorie, nu un merit individual.
Berde Amál și Berde Mária sunt două mari personalități transilvănene, reprezentând atât Aiudul, cât și Clujul. Simbolismul acestor două locuri este, de asemenea semnificativ pentru generațiile trecute și prezente.
Szabó Magda scria despre Berde Mária, scriitoare laureată a Premiului Baumgarten: „Cine știe să scrie ca un Burns maghiar nu ar trebui să o certe pe Șeherezada că i-a lăsat în seama lui talentul de povestitor.” Thorma János, cel mai drag maestru al lui Berde Amál a remarcat, de asemenea „frumosul talent de a simți culorile” de care scriitoarea dădea dovadă. Acesta a avertizat-o chiar: „Ai mare grijă de acest dar deosebit de mare al naturii, pentru că un pictor poate învăța totul, dar acest lucru nu poate fi învățat de nimeni care nu s-a născut cu el”.
Expoziția a fost creată inițial pentru a sărbători cea de-a 500-a aniversare a Reformei și a fost deja prezentată în mai multe orașe. Expoziția este rezultatul grijii perseverente a lui Gergely Erzsébet, președinta Fundației „Házsongárd” din Cluj. Imaginile în mișcare prezentate au fost realizate de regizoarea și operatoarea Ambrus Emese.
Expoziția va fi vernisată de Ștefan Orth – preot, grafician, Levente Serfőző – președintele Asociației HID și Zsuzsanna Szebeni – directoarea Institutului Liszt din Sf. Gheorghe, curatorul expoziției.
Expoziția poate fi vizitată până în 31 august 2022.